Home » Magazine » Nummer » Het Weer Magazine nummer 3 van 2016

Het Weer Magazine nummer 3 van 2016

Het dubbeldikke zomernummer is verschenen! In dit nummer onder andere:

Hitte-eilanden
De stad voelt vaak warmer aan dan het platteland. Meteorologen van de Wageningen Universiteit brengen dit zogenoemde hitte-eiland-effect onder andere in kaart met op bakfietsen gemonteerde weerstations. Met die kennis willen ze stedelijke weerberichten gaan maken. 

De extreem droge zomer van 1976
Gerard Cox zong het al in 1973, in zijn bekende lied ‘het is weer voorbij die mooie zomer’ met in het refrein de zin “de zomer die begon zowat in mei…”. En dat laatste gold inderdaad voor 1976. Het werd een opvallende zomer, vooral voor wat betreft de extreme droogte. Dit jaar precies 40 jaar geleden dus. Een terugblik. 

Het weer op een voetstuk 
Vakantiegangers in Midden-Europa hebben er vast weleens een gezien: een weerzuil. Deze kunstige openbare weerstations waren begin vorige eeuw enorm populair. De verworvenheden van wetenschap en techniek werden ermee voor een groot publiek toegankelijk. 

Schotse zomers
Schotland heeft de naam wisselvallig en koel te zijn. In werkelijkheid valt dit in de zomer alleszins mee. Een zomerdag in Schotland is vaak een mix van vier seizoenen met als decor een ruig en adembenemend landschap. 

Vroeg hurricane-jaar
Nog voor het hurricane-seizoen boven de Atlantische Oceaan dit jaar officieel begon, diende zich al een tropische cycloon aan. Door deze vroege Alex is de letter A voor dit seizoen reeds vergeven. Voor de naamgeving van tropische cyclonen is het kalenderjaar nu eenmaal maatgevend. 

Dom geluk
Op woensdag 1 augustus 1674 trekt een verschrikkelijk noodweer over Nederland. De schade is enorm en ook de kerk van Utrecht raakt zwaar beschadigd. De Dom-toren blijft echter fier overeind staan. Hoe kan dat? 

La Niña vervangt El Niño
El Nino is niet meer, de zeewatertemperaturen in de Stille Oceaan zijn weer normaal. De komende maanden wordt een daling van de watertemperatuur verwacht en zien we La Nina ontstaan. Hoe sterk het zusje van El Nino wordt en hoe lang deze situatie gaat duren, is nog onzeker. 

Weather or not
Het weer laat ook kunstenaars niet koud. In de tentoonstelling ‘Weather or Not’ leven veertien kunstenaars zich deze zomer uit op de elementen. Er is zelfs een indoortornado te zien. 

Groen Vancouver
De Canadese stad Vancouver wil in 2020 de groenste stad van de wereld zijn. Gerben van Straaten, CEO van het Nederlandse bedrijf Walas ziet veel mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers. 

Waterpret
Behalve aan zee zijn er in Nederland ook landinwaarts veel mogelijkheden om heerlijk verkoeling te zoeken in het water. Spelbrekers als onweer, blauwalg en IJsselmeermuggen kunnen de waterpret echter bederven. Het Weer Magazine zet de plussen en minnen van zwemmen in het binnenland op een rijtje. 

Uitverkocht: 

uitverkocht