Home » Magazine » Nummer » Het Weer Magazine nummer 3 van 2017

Het Weer Magazine nummer 3 van 2017

Vijftig jaar na de ramp

Op zondag 25 juni 1967 trokken enkele zware tornado’s over enkele plaatsen in Nederland en België. Vele tientallen mensen raakten gewond en in Nederland kwamen zeven mensen om het leven. In Oostmalle en in Tricht werd daarom 50 jaar na de ramp stilgestaan bij deze natuurramp.

Boom als weerstation

Het weerstation De Bilt meet ‘slechts’ sinds 1901 en dat is het oudste erkende weerstation in Nederland. Hoe komen we dan aan informatie van vóór het jaar 1900? Onder andere ijs en bomen leveren kennis over het historische klimaat.

‘Great American’ eclips

Op 21 augustus 2017 trekt de maan precies tussen de aarde en de zon door. Daarbij beweegt de schaduw die de maan op onze planeet werpt, met zeer hoge snelheid over de aardbol. In anderhalf uur raast de donkere vlek van noordwest naar zuidoost over de Verenigde Staten. Waar moet je zijn om deze totale zonsverduistering goed te volgen?

Bloemenzee met een mediterraan tintje

Kalkgraslanden komen in Nederland alleen voor in het zuiden van Limburg. Het warmere klimaat, de kalkrijke bodem en de voedselarme omstandigheden zorgen voor een enorme soortenrijkdom. Je vindt er veel planten en dieren uit zuidelijke streken.

De zwarte zomer  van 1783

Het jaar 1783 staat te boek als een annus mirabilis, een jaar vol wonderlijke, dramatische natuurgebeurtenissen. Verreweg het meest angstaanjagend was dat jaar de ongelooflijke zomer met zijn ziekmakende en stinkende nevels, bloedrode en verduisterde zon. De oorzaak: een enorme vulkaanuitbarsting op IJsland.

Koele ontvangst ijsberen op IJsland

Afgelopen zomer waagde de zoveelste ijsbeer de oversteek van Groenland naar IJsland. Klimaatverandering wordt als mogelijke oorzaak aangewezen. Onzin menen IJslandse wetenschappers. Groenland ligt immers op een krappe 300 km afstand. Klimaatverandering of niet, eenmaal aan land gekomen wacht de beren geen warm welkom.

Space Weather

Onze moderne samenleving is kwetsbaar voor erupties van de zon. Satellieten kunnen uitvallen en het elektriciteitsnetwerk kan ernstig verstoord worden. Daarom krijgt onderzoek naar ruimteweer steeds meer prioriteit, ook van de overheid. Onlangs startte de eerste cursus Space Weather voor meteorologen.

Droogte door piek in blokkades

Het droge voorjaar en de zonnige start van de zomer dit jaar in West-Europa geeft recreatieplezier, maar heeft ook ernstige gevolgen. Mede door de droogte en de hitte konden de heftige bosbranden in Portugal ontstaan. Waterschaarste bedreigt ook de gewasopbrengsten in veel delen van Europa.

Datastorm maakt steden slimmer

Stoplichten met regensensoren, stoeptegels die zonlicht oogsten en auto’s die andere auto’s waarschuwen voor mist. Steden worden steeds meer uitgerust met allerlei moderne snufjes die met het internet zijn verbonden. Dankzij dit internet der dingen worden steden slimmer en duurzamer. In deze smart cities houdt de technologie onder andere rekening met de weersomstandigheden.

Zomervlinder

Er zijn vlinders die jaarrond vliegen en er zijn echte zomervlinders. De grote vuurvlinder behoort tot de laatste groep. Het is een zeldzame, warmteminnende soort die vooral vliegt bij mooi weer en temperaturen dik boven de twintig graden. De soort staat momenteel onder druk.

Uitverkocht: 

uitverkocht