Home » Nieuws » "Klimaatverandering komt niet door de mens"

"Klimaatverandering komt niet door de mens"

Dat zei de Senaat van de Verenigde Staten op 21 januari tijdens een debat over het omstreden project van oliepijpleidingen, Keystone XL. De Senaat bevestigde dat klimaatverandering wel degelijk een feit is, maar de opwarming van de aarde zou volgens een meerderheid niet de fout zijn van de mens.

Democraten grepen het debat over Keystone XL aan om opnieuw te discussiëren over klimaatverandering en opwarming van de aarde. Daarbij dienden zij twee niet-bindende resoluties in in de door Republikeinen gedomineerde Senaat: 'klimaatverandering is een feit' en 'opwarming van de aarde komt door menselijke activiteiten'.

Het opwarmen van de aarde wordt veroorzaakt door...

Deze eerste stelling werd met maar liefst 98 tegen 1 stemmen geaccepteerd. Bij de tweede stelling - ingediend door Democraat Brian Schatz - stemde echter 49 van 54 Republikeinen tegen. Daarmee was de resolutie mislukt. Volgens de Republikeinen in de Senaat is het niet direct de schuld van de mens dat de aarde opwarmt, maar is dit al veel langer aan de gang. 'Het klimaat is gedurende de hele geschiedenis voortdurend veranderd. Kijk naar de archeologische bevindingen (...) De Bijbel praat erover.'

Jim Inhofe, voorzitter van de milieucommissie, noemt de stelling van de Democraten arrogant. Volgens hem is het klimaat door de geschiedenis heen voortdurend veranderd.

(Bron: Volkskrant)