Home » Nieuws » Klimaatverandering laat bergen krimpen
St.Elias-gebergte

Klimaatverandering laat bergen krimpen

De klimaatverandering is tegenwoordig een zeer actueel onderwerp. De CO2-uitstoot moet worden beperkt. Door de opwarming van de aarde lopen de bergen echter ook gevaar.

Klimaatverandering wordt momenteel besproken tijdens de klimaattop in Parijs. Alle deelnemende landen moeten plannen indienen bij de VN om de eigen CO2-uitstoot te beperken. Dit is ook echt nodig. Iedereen kent de beelden van het ijs dat afbreekt op Antarctica en er wordt continu gewaarschuwd welke gevolgen het opwarmen van de oceanen hebben. Waar je minder over hoort zijn de gevaren voor de bergen. Door de verandering van het klimaat treedt er meer erosie op waardoor bergen sneller eroderen dan dat ze kunnen groeien. Dat is gebleken uit nieuw onderzoek van Institute for Geophysics van de University of Texas.

Onderzoek bij St. Elias-gebergte

Het onderzoek is gedaan bij het St. Elias-gebergte dat aan de kust van Alaska ligt. Wetenschappers keken hier naar hoeveel materiaal het gebergte er in de afgelopen miljoen jaar heeft bijgekregen en hoeveel materiaal het in die periode weer is kwijtgeraakt. Uit dat onderzoek wordt duidelijk dat erosie ervoor zorgt dat bergen sneller materiaal verliezen dan dat ze het erbij krijgen. Vooral tijdens de ijstijden is dit goed te zien. Door de gletsjers die er in die tijd ontstonden, zijn de bergen gekrompen.

Het volledige nieuwsbericht over het onderzoek lees je op bergwijzer.nl.

 

St.Elias-gebergte