Home » Nieuws » Komt El Niño dit jaar al terug?
komt el nino terug?

Komt El Niño dit jaar al terug?

komt el nino terug?Het hevige El Niño van 2015-2016 ligt nog vers in ons geheugen, maar de Wereld Meteorologische Organisatie WMO acht de kans groot dat er dit jaar weer een El Niño zal zijn. Dat komt door een ongewoon grote temperatuurstijging in het oostelijke deel van de Stille Oceaan.


Sterke stijging watertemperatuur

Het zeewater in het oostelijke deel van de Stille Oceaan is 2 graden meer gestegen dan gebruikelijk. Volgens verschillende klimaatmodellen zou die temperatuurstijging dusdanig door kunnen zetten dat tegen de tijd dat het orkaanseizoen rondom de evenaar begint, er 50% kans is dat er een El Niño ontstaat. Nu al valt er op de Galapagoseilanden en aan de kust van Peru en Equador veel meer regen dan normaal.

Invloed nieuw El Niño

Hoe groot de invloed van een nieuw El Niño gaat zijn, weet de WMO nog niet. Het vorige El Niño was het krachtigste dat ooit gemeten is. Volgens velen is het El Niño van 2015-2016 verantwoordelijk voor de droogte en hongersoden die nu in delen van Afrika heersen.

Meer lezen over El Niño? In het lentenummer van 2016 staat een groot artikel over dit bijzondere weersverschijnsel. Je kunt dit nummer nabestellen (€5.50) door een mailtje met je adresgegevens te sturen.

Bron: nu.nl en weather.com