Home » Nieuws » Zeldzame hagelbui baart opzien op Samoa

Zeldzame hagelbui baart opzien op Samoa

Hagel, in Nederland zijn we er wel aan gewend, al laten we ons soms verrassen door de omvang van hagesltenen. Maar op de archipel van Samoa in de Stille Oceaan komt hagel een stuk minder vaak voor. Hagel is zelfs zo zeldzaam, dat de eilandbewoners dachten dat ze met een grap te maken hadden, toen ze vrijdag 16 september een hagelbui over zich heen kregen. 

Hagelbui buiten de regentijd

Normaal is het rond deze tijd van het jaar 29 graden Celsius op de eilanden. Het regenseizoen op de eilanden begint gemiddeld genomen pas in november. Toch werd het eiland Savai’i vrijdag getroffen door een flinke hagelbui, die gepaard ging met windstoten en zware regenval. De hagelstenen waren zo’n 2 centimeter dik, aldus de krant The Guardian.

2e hagelbui sinds begin metingen

Volgens diezelfde krant dachten de bewoners van het eiland dat ze met een rare grap te maken hadden. Hagel komt dan ook erg weinig voor. Sinds de weergegevens worden geregistreerd, is er nog maar één keer eerder een hagelbui waargenomen op Samoa. Dat was in 2011.

Klimaatverandering

De zeldzame hagelbui werd meteen gedeeld op social media. Veel eilandbewoners verklaarden vol ongeloof dat dit de eerste hagelbui was die ze hadden meegemaakt. Volgens velen was dit hét teken dat klimaatverandering een feit is.