Iedereen die wel eens achter het stuur is gekropen weet dat slecht weer op de weg behoorlijk hinderlijk kan zijn. Of je wagen nu door de wind heen en weer wordt gebeuk, of je je auto in bedwang probeert te houden op een weg met ijzel: weersomstandigheden kunnen je het behoorlijk moeilijk maken om op je eindbestemming te komen. Dat je in het verkeer niet om het weer heen kan is algemeen bekend. Maar hoe zit dat met de verkeersveiligheid? Wordt het onder bepaalde weersomstandigheden daadwerkelijk onveiliger op de weg?
Glad wegdek en windstoten
De weersomstandigheden bepalen voor een belangrijk deel hoe je auto reageert op de weg. Bij hevige regenval, sneeuw of ijzel neemt bijvoorbeeld de frictie op het wegdek af, waardoor voertuigen kunnen gaan slippen. Daarnaast kunnen bij krachtige windstoten hoge voertuigen zoals bussen, vrachtauto’s en campers uit koers raken, met alle gevolgen van dien. Ook kunnen rondwaaiende voorwerpen en omgeblazen bomen verkeershinder opleveren.
Onveiliger rijgedrag
Daarnaast blijkt uit diverse onderzoeken dat automobilisten zich onder bepaalde weersomstandigheden onveiliger gaan gedragen. Voorbeelden hiervan zijn zware regenval en mist, waarbij het zicht van bestuurders ernstig wordt belemmerd. Doordat automobilisten minder ver vooruit kunnen kijken, gaan ze juist dichter op elkaar rijden, waardoor de kans op een aanrijding toeneemt. Hetzelfde geldt voor laaghangende zon, waarbij bestuurders worden verblind. Daarnaast leiden ook hoge temperaturen tot gevaarlijker gedrag. Bij extreme hitte kunnen automobilisten zich namelijk minder goed concentreren en reageren ze prikkelbaarder, waardoor ze roekelozer gaan rijden.
Meer kans op een ongeluk bij slecht weer
Nu is de vraag of het bij deze weersomstandigheden daadwerkelijk gevaarlijker wordt op de weg. Het korte antwoord hierop is ja. Volgens schattingen kan circa 5% van alle verkeersdoden rechtstreeks aan de weersomstandigheden worden gelinkt. Daarnaast blijkt uit een onderzoek op de Nederlandse rijkswegen dat bij hevige regenval de kans op een ongeluk tussen de 35 en 182% toeneemt. Bij ijsvorming loopt dit zelfs op tot tussen de 77 en 245%. In de winter is de kans op autoschade dan ook 60% groter dan in de zomer.
Hierbij dient echter wel een kanttekening te worden geplaatst: uit dezelfde onderzoeken blijkt namelijk tevens dat neerslag tot minder zware letselongevallen leidt. Hoewel er bij hevige regenval dus meer verkeersongelukken zijn, zijn deze gemiddeld genomen minder ernstig. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat auto’s in de regen al bij lagere snelheden minder grip op het wegdek hebben. Hierdoor krijgen we tijdens de regen meer ongevallen met langzaamrijdend verkeer.
Wat kan je hiertegen doen?
Aan het weer zelf kan je natuurlijk weinig veranderen, evenals aan het gedrag van je medeweggebruikers. Toch zijn er stappen die je kan ondernemen om het risico op een auto-ongeval bij slecht weer te beperken. Zo scheelt het al een hoop als je auto in optimale conditie is, met name de remmen en de ruitenwissers. Laat je voertuig daarom jaarlijks nakijken bij de garage. Mocht je bij harde wind met rondwaaiende voorwerpen of omvallende bomen worden geconfronteerd, dan moet je de auto snel stil kunnen zetten. Goed werkende remschijven zijn dus bepaald geen overbodige luxe. Zijn ze aan vervanging toe, schaf dan zo snel mogelijk nieuwe exemplaren aan, bijvoorbeeld op Onderdelenwebshop24.nl. Ten slotte zorgen regen- en winterbanden voor meer grip op de weg tijdens slechte weersomstandigheden. In de herfst- en wintermaanden van banden wisselen valt dan ook aan te bevelen.
Risico verkleinen
Los van je auto kan je tijdens slecht weer ook je rijgedrag aanpassen. Zoals je rijinstructeur je ongetwijfeld tot vervelens toe heeft verteld, moet je op de weg je omgeving goed in de gaten houden. Dit geldt nog sterker tijdens slecht weer. Door je omgeving goed te scannen kan je beter reageren op onverwachter omstandigheden. Hierbij helpt het ook om je snelheid iets te matigen, waardoor je meer reactietijd hebt. Hoewel al deze stappen helpen om het risico op een ongeval in slecht weer te verkleinen, kan je de mogelijkheid echter nooit voor 100% uitsluiten. Maar dat kan je op een strakblauwe zomerdag evenmin.
Bronnen:
Afbeelding:
- Foto: Pixabay