Home » Magazine » Nummer » Het Weer Magazine nummer 5 van 2017

Het Weer Magazine nummer 5 van 2017

Superorkaan Irma

Irma was in meerdere opzichten een ‘beest’ van een orkaan. Het eiland Sint-Maarten werd zwaar getroffen. De storm blies huizen, winkels en benzinestations weg. Palmbomen bleven geknakt achter. Auto’s, vrachtwagens en zeecontainers werden opgetild door de harde wind. Een terugblik op deze superorkaan.

The Great American Eclips

Op 21 augustus vond er een totale zonsverduistering plaats boven de Verenigde Staten van Amerika. Miljoenen mensen waren naar de smalle totaliteitszone afgereisd om dit bijzondere natuurfenomeen te aanschouwen. Twee redactieleden van het Weer Magazine deden dat ook.

Klimaat op aardachtige planeten

Er wordt veel onderzoek gedaan naar planeten buiten ons zonnestelsel, om te zien of hun weer- en klimaatsysteem misschien geschikt is voor het ontstaan en in stand houden van leven. Hierover gaat een symposium dat wordt georganiseerd door de KNVWS.

Voor dag en dauw

Herfst. De eerste koude oktobernachten. De zomerwarmte zit nog diep in de aarde en het water. Een windstille nachtelijke afkoeling levert dan ook een overvloed aan dauw en nevel op. Een mooi moment om voor dag en dauw door de uiterwaarden van de IJssel te wandelen.

Prehistorische Brexit

De witte kliffen bij Dover behoren tot een van de meest gefotografeerde landschappen in Europa. Ooit waren ze verbonden met het Europese vasteland, maar een prehistorische Brexit maakte daar abrupt een einde aan.

Weerkunde gaat over grenzen

Deze zomer is in museum en sterrenwacht Sonnenborgh de tentoonstelling ‘Meten = Weten! Het observatorium van Buys Ballot’ geopend. Een expositie over het weer, klimaatkunde en de natuur- en wiskundige Buys Ballot.

Geïnteresseerd? Neem een abonnement of bestel losse nummers.