Home » Magazine » Nummer » Het Weer Magazine nummer 3 van 2018

Het Weer Magazine nummer 3 van 2018

Het jaar zonder zomer

Nachtvorsten in juni en in augustus. Koude dagen met zware buien, en sneeuw in de Alpendalen. De zomer van het jaar 1816 staat te boek als ‘het jaar zonder zomer’. De oorzaak wordt gezocht in de uitbarsting van de vulkaan Tambora, op het Indonesische eiland Sumbawa.

Mr. KNMI met pensioen

“Hij was het gezicht van de zon en de stem van de regen.” Na een loopbaan van 38 jaar nam KNMI-woordvoerder Harry Geurts eind mei afscheid.

Expeditie Spitsbergen

De energietransitie moet sneller, maar vooral goedkoper. Om dat doel te bewerkstelligen reisde klimaatjournalist en poolreizigster Bernice Notenboom dit voorjaar met bestuurders uit de financiële sector naar Spitsbergen waar de gevolgen van klimaatverandering duidelijk voelbaar en zichtbaar zijn.

Waar is Noord-Korea?

Tussen China en Zuid-Korea gaapt ’s nachts vanuit de ruimte gezien een groot zwart gat. Vanuit het ruimtestation ISS zijn de verschillen in welvaart tussen Noord- en Zuid-Korea goed zichtbaar.

In het oog van Irma

Waar de meeste mensen vluchten voor een orkaan, zoeken meteorologen Eric Terpstra en Melody Sturm die juist op. In september 2017 gingen zij op jacht naar het oog van orkaan Irma.

Orkaanmodellen EU verslaan Amerikaanse

De orkaanmodellen die draaien op de supercomputers van het European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) hebben in het afgelopen orkaanseizoen puik werk afgeleverd. De activiteiten van tropische cyclonen zijn in 2017 accurater voorspeld dan ooit. Het Europese model is zelfs secuurder dan het Amerikaanse.

Powered by the sun

Zonneparken zijn hot. De vraag naar duurzame, groene energie is groot en zal de komende tijd alleen maar toenemen. De enorme velden met blauwe panelen zullen we steeds vaker zien in ons landschap. Niet iedereen is daar blij mee, maar er zijn parken die natuur en panelen goed weten te combineren.

Rukt de Nedertornado op?

Op 16 mei trok op 20 kilometer afstand van Venlo een tornado over het Duitse plaatsje Viersen en richtte daar veel schade aan. Het had net zo goed in Nederland kunnen gebeuren. Zware buien met zware windstoten komen de laatste jaren vaker voor in ons land en worden gerelateerd aan klimaatverandering. Maar komen er ook meer tornado’s voor?

Verhitte steden

Het voorjaar was warm en zonnig en misschien is dit de opmaat voor een hete zomer met hittegolven. In dat geval krijgen de Nederlandse steden te maken met het hitte-eilandeffect en dat heeft gevolgen voor mens, plant en dier.

Commerciële hageldetector

Het Amerikaanse bedrijf Understory zegt verzekeraars te kunnen helpen tegen overmatig hoge of frauduleuze schadeclaims na hagel en ander zwaar weer. Dit doet het bedrijf met een netwerk aan zelf ontwikkelde weerstations die zeer nauwkeurig en hyperlokaal tal van metingen uitvoeren.

Droogte niet alleen door watergebrek

Het recente gebrek aan regen in Nederland en in omringende landen kwam steeds prominenter in het nieuws. Niet alleen werd de natuur steeds droger, ook werd gevraagd verstandig om te gaan met kraanwater. Een tekort aan regen is niet altijd de enige oorzaak van droogte. Vaak spelen ook andere factoren een rol, zoals lekkende waterleidingen.

Geïnteresseerd? Neem een abonnement of bestel losse nummers.