Home » Magazine » Nummer » Het Weer Magazine nummer 5 van 2019

Het Weer Magazine nummer 5 van 2019

40,7 graden. Hoe kon dit?

40 graden werd tot enkele jaren geleden nog voor onmogelijk gehouden. Ook voor klimaatonderzoeker Geert Jan Oldenborgh van het KNMI kwam de extreme hitte eind juli als een verrassing. Dat Nederland opwarmt, was voor hem overduidelijk, maar niet dat het zo snel zou gaan. 14 Tornado boven Amsterdam In augustus trok een tornado pal over het centrum van Amsterdam, maar veroorzaakte daar relatief weinig schade. Het buiencomplex waarin de windhoos zich ontwikkelde, leverde iets later opnieuw een tornado op. Deze veroorzaakte wel veel schade. Een terugblik.

Dorian

Op 1 september bereikte orkaan Dorian de noordelijke eilanden van de Bahama’s en ging daar als categorie 5 orkaan aan land, met een verwoestende schade als gevolg. Er zijn windstoten gemeten van meer dan 350 km/h.
Groente uit Groenland
Groenland wordt steeds groener. Letterlijk. Door de opwarming gedijt de Arctische vegetatie steeds beter. Dat biedt kansen voor de landbouw in Zuid-Groenland. Maar door warmere, langere, droge zomers, afgewisseld door korte, koude, natte zomers en hevige stormen mislukken oogsten steeds vaker.

Close encounters met tornado’s

Overstromingen, vele supercells, een paar tornado’s en een niet uit het geheugen te wissen ‘mothership’. Dat beschrijft de beelden en ervaringen van de eerste tornadojacht van Extreme Nature Tours het beste. Maar ook vele kilometers rijden, gezellige lokale eettentjes, een ‘close encounter’ met de sheriff en een ritje op een enorm rupsvoertuig.

Geïnteresseerd? Neem een abonnement of bestel losse nummers.