De officiële waarnemingshoogte van de temperatuur bedraagt 1,50 meter. Waar moet je verder rekening mee houden om op de juiste wijze de temperatuur te meten?
Weerinstrumenten
Het is grappig dat in onze tijd waarin zoveel dingen digitaal zijn gemaakt, oude uitvindingen nieuw leven wordt ingeblazen. Een voorbeeld daarvan is de glazen buis met vloeistof waarin gekleurde glasbolletjes zweven, en die tegenwoordig verkrijgbaar is als ‘Galileo-thermometer’.
In tijden dat er geen publieke weerberichten bestonden, kende men allerlei natuurmiddeltjes die weersveranderingen zouden aankondigen, zoals een plantaardige hygrometer.
De in de zeventiende eeuw uitgevonden kwikbarometer bleek al spoedig een nauwkeurig meetinstrument. Aan boord van een schip was het evenwel een onhandig en kwetsbaar geval, en het gebruik ervan op deinende zee kon moeilijkheden opleveren. In 1710 adverteerde de Londense barometermaker John Patrick meteen ‘scheepsbarometer van één voet lang’. Dat kon kennelijk niet een gewone kwikbarometer zijn, want die moet vanwege de gemiddelde kwikkolomhoogte van 76 centimeter toch minimaal bijna drie voet lang zijn. TEKST & BEELD PETER PAUL HATTINGA VERSCHURE
‘Dit weerhuisje moet op een onverwarmde- of goed geventileerde plaats, b. v. waranda. gang of hal, worden opgehangen. Eerst moet het worden gesteld door den schoorsteen te draaien, en wel dusdanig, dat bij zeer mooi, zonnig weer het vrouwtje naar buiten komt en bij regenachtig weer het mannetje’.
De aneroïde-barometerwas een alternatief voor de kwikbarometer en is helemaal opgebouwd uit metalen onderdelen en wordt daarom ook holosterieke of metaalbarometer genoemd.