Home » Nieuws » Vier scheppende elementen voor tornado’s in de VS

Vier scheppende elementen voor tornado’s in de VS

Verscheidene tornado’s hebben in de Verenigde Staten grote ravage aangericht. In totaal zijn daarbij meer dan 35 mensen om het leven gekomen. Onder meer in de staten Arkansas, Mississippi, Alabama en Oklahoma zijn verwoestende tornado’s actief geweest en nagenoeg elke dag verschijnen er nieuwe.

De VS staan met stip bovenaan als het gaat om tornado-verschijningen. Het jaarlijkse gemiddelde ligt op 1000, terwijl in Canada, dat op de tweede plaats staat, gemiddeld ‘maar’ 100 tornado’s ontstaan. Dat tornado’s juist in de Verenigde Staten (en specifieker: de Tornado Alley http://www.ncdc.noaa.gov/climate-information/extreme-events/us-tornado-climatology/tornado-alley) veel voorkomen, is volgens klimatoloog Ernest Agee eenvoudig te verklaren.

“Ik noem het gebied van de Rocky’s tot de Appalachen en van de Golfkust tot de Canadese grens de ‘tornado super bowl’ van de wereld. Wij [Noord-Amerikanen] wonen op het deel van de planeet waar de ingrediënten voor tornadovorming soms heel snel samen kunnen smelten, zoals afgelopen zondag.” Die ingrediënten voor de ‘tornado super bowl’ zijn, stelt Agee, de hoge Rocky Mountains in het westen, de warme oceaan in het zuidoosten, de muur van koude lucht in het noorden en de smalle doorgang van wind die oostwaarts door dit gebied raast. Lees meer over de ingrediënten op NBC News http://www.nbcnews.com/storyline/deadly-tornado-outbreak/four-things-turn-america-tornado-super-bowl-n91901.

Tornado’s ontstaan door laagbijdegrondse warme, vochtige lucht die botst met hooghangende droge, koude lucht. Vooral in de lentemaanden, wanneer het stormseizoen actief is, komen tornado’s daarom veelvuldig voor. National Geographic maakt een documentaire over hoe tornado’s ontstaan. Bekijk het hier (Engelstalig): http://video.nationalgeographic.com/video/news/us-tornado-formation-vin?source=relatedvideo