Home » Magazine » Nummer » Het Weer Magazine nummer 6 van 2014

Het Weer Magazine nummer 6 van 2014

Weeralarm op Groenland

Inuit-jagers nemen reizigers mee op hondensledetocht tussen de ijsbergen in de bevroren fjorden in Zuidoost-Groenland. Op een 5-daagse avontuurlijke sledetocht van 135 kilomter lengte beleef je hun eeuwenoude traditionele jagerscultuur die wordt bedreigd door de effecten van de klimaatverandering.

Mediterrane onrust

Is een storm met tropische kenmerken boven de Middellandse Zee mogelijk? Afgelopen oktober was er in ieder geval sprake van een verdachte storm tussen Italië en Griekenland. En er zijn nog wat andere voorbeelden uit het verleden.

Duitse leger in de kou

De opmars van het Duitse leger in Rusland in 1941 werd aanzienlijk vertraagd door slecht weer. Eerst veroorzaakten overvloedige herfstregens drassige wegen. Daarna viel een hevige, mens en materieel verlammende kou in. De Duitsers waren daar totaal niet op voorbereid: er was juist een zachte of normale winter voorspeld.

IJskoude landschapsarchitectuur

IJstijden hebben grote invloed gehad op het Nederlandse landschap. Dit is onder meer te zien rondom het stadje Steenwijk in de kop van Overijssel. Hier vinden we prachtige voorbeelden van hoe het ijs eeuwenlang het landschap heeft gevormd.

Arctische toeval

Lenswolken en kistwerken in het ijs hebben niets met elkaar gemeen. Toch lukte het een onderzoeker van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de beide verschijnselen vanuit een vliegtuig vast te leggen op één en dezelfde opname. Hij moest daarvoor wel naar de met ijs bedekte kustwateren van Antarctica.

Uitverkocht: 

uitverkocht