De foto’s van de prachtig groene lichtflitsen in sneeuwachtige landschappen heb je vast wel eens gezien. Het Noorderlicht is een bijzonder weerfenomeen dat bij veel mensen op de bucketlist staat om te zien. Maar wist je dat het er in het echt eigenlijk heel anders uit ziet? Hier leggen we je uit hoe dat kan.
Bijzonder weer
Op vakantie in de bergen? Dat kan wel eens nieuwe, indrukwekkende weerbelevenissen met zich meebrengen, zoals de föhn.
Geen witte bergtoppen, maar roze. Wetenschappers zijn er nog niet over uit waarom sneeuw op de bergtoppen van de Italiaanse Alpen een roze kleur heeft. Waarschijnlijk heeft het te maken met algen. De roze kleur zorgt ervoor dat de sneeuw sneller smelt.
In sommige perioden van het jaar kan het weer wat onstuimiger zijn dan in andere seizoenen. Wanneer dit is, verschilt per regio. Zo is het ook met orkanen. In bepaalde seizoenen is in sommige regio’s de kans op orkanen een stuk groter. Het is goed om te weten wanneer dat is, zeker als je vakantieplannen hebt.
Onlangs moeite gehad met in slaap vallen? Wellicht komt dat door een volle maan. Wetenschappers uit Basel zochten in 2013 al naar een onderliggend verband.
Afgelopen weekend heeft het weer een paar dagen geregend. Sommige mensen vinden die geur na de regenval zo fijn, maar wat is dit eigenlijk?
Waar komt de naam vandaan?
De term komt uit oude Griekenland. Het is een combinatie van de Griekse woorden ‘petra’ – wat ‘steen’ betekent – en ‘ichor’, wat in Griekse mythologie het bloed van de goden is. In 1964 werd deze term geïntroduceerd in het blad Nature door de Australische Isabel Joy Bear en de Brit Roderick G. Thomas.
Waar komt de geur vandaan?
De 41-jarige Samy Jacobsen liep langs de rotsen bij Suðuroy op de Faeröer eilanden, toen hij opeens iets vreemds zag: er steeg uit de golven van de zee een wervelwind van water boven de rotsen uit. Hij keek toe hoe de tornado langs de 470 meter hoge Beinisvørð klif omhoogklom. Dit fenomeen is ook in Nederland te zien en staat hier bekend als een waterhoos.
Het jaar 1783 staat te boek als een annus mirabilis, een jaar vol wonderlijke, dramatische natuurgebeurtenissen. Verreweg het meest angstaanjagend was dat jaar de ongelooflijke zomer met zijn ziekmakende en stinkende nevels, en bloedrode en verduisterde zon.
Het is grappig dat in onze tijd waarin zoveel dingen digitaal zijn gemaakt, oude uitvindingen nieuw leven wordt ingeblazen. Een voorbeeld daarvan is de glazen buis met vloeistof waarin gekleurde glasbolletjes zweven, en die tegenwoordig verkrijgbaar is als ‘Galileo-thermometer’.
De zomer van het jaar 1816 staat te boek als ‘het jaar zonder zomer’. De oorzaak wordt gezocht in de uitbarsting van de vulkaan Tambora in het jaar ervoor, op het Indonesische eiland Sumbawa. Ligt het aan die eruptie van mythische omvang dat die zomer zo in de herinnering is gebleven?
Pagina's
