Home » Rubrieken » Bijzonder weer

Bijzonder weer

pixfactory
Weerfotografie kun je met iedere camera doen, maar het vraagt wel om een flinke dosis kennis van het weer, discipline en doorzettingsvermogen, een gezonde dosis lef en nieuwsgierigheid. Weatherscapes – Handboek voor spectaculaire weerfotografie informeert en inspireert jou om ook met onweer, woeste wolkenluchten, mist en sneeuw aan de gang te gaan. Gijs de Reijke jaagt in heel Europa op ‘zwaar weer’. Hij weet dan ook als geen ander wat er komt kijken bij een geslaagde weerfoto.
Een vuurregenboog in Michigan, Verenigde Staten
In Nederland kennen we bepaalde vormen van extreem weer, maar veel verder dan heel nat (of heel koud) komen we niet vaak. Toch komen er, - mede door - klimaatveranderingen, steeds vaker extreme weervormen voor. We zetten 5 interessante weerfenomenen voor je op een rij. Valwind
Foto via Pexels
Voor stormliefhebbers is het bijna zover. Vanaf 15 oktober, tot ongeveer 15 april is het stormseizoen. Maar wat voor winden zijn er eigenlijk? Waar komen ze vandaan en wat betekenen ze? Wij leggen de zeven meest bekende winden in Europa uit. Van de Föhn en de Bora, tot de Sirocco en de Lombarde.
Valwind
Vraag: In Leersum werd onlangs extreem grote schade aangericht door een valwind. Hoe kan zoiets ontstaan? - C. van der Hoedt, Amersfoort
Van winter naar lente in één week
Kan de natuur deze extreme verandering aan? Van min 15 naar plus 15 graden in een week tijd! In februari maakten we een abrupte en unieke omslag mee. Hoe reageert de natuur hierop, kan die een dergelijke ommezwaai aan?
Foto via Pexels
De foto’s van de prachtig groene lichtflitsen in sneeuwachtige landschappen heb je vast wel eens gezien. Het Noorderlicht is een bijzonder weerfenomeen dat bij veel mensen op de bucketlist staat om te zien. Maar wist je dat het er in het echt eigenlijk heel anders uit ziet? Hier leggen we je uit hoe dat kan.
Foto via Pixabay
  Op vakantie in de bergen? Dat kan wel eens nieuwe, indrukwekkende weerbelevenissen met zich meebrengen, zoals de föhn.
Foto van Will Beback via wikimedia commons
Geen witte bergtoppen, maar roze. Wetenschappers zijn er nog niet over uit waarom sneeuw op de bergtoppen van de Italiaanse Alpen een roze kleur heeft. Waarschijnlijk heeft het te maken met algen. De roze kleur zorgt ervoor dat de sneeuw sneller smelt.
Foto van Suparerg Suksai via Pexels
In sommige perioden van het jaar kan het weer wat onstuimiger zijn dan in andere seizoenen. Wanneer dit is, verschilt per regio. Zo is het ook met orkanen. In bepaalde seizoenen is in sommige regio’s de kans op orkanen een stuk groter. Het is goed om te weten wanneer dat is, zeker als je vakantieplannen hebt.
Volle maan
Onlangs moeite gehad met in slaap vallen? Wellicht komt dat door een volle maan. Wetenschappers uit Basel zochten in 2013 al naar een onderliggend verband.

Pagina's

Subscribe to Bijzonder weer