Home » Artikelen » Op vakantie tijdens het orkaanseizoen

Op vakantie tijdens het orkaanseizoen

In sommige perioden van het jaar kan het weer wat onstuimiger zijn dan in andere seizoenen. Wanneer dit is, verschilt per regio. Zo is het ook met orkanen. In bepaalde seizoenen is in sommige regio’s de kans op orkanen een stuk groter. Het is goed om te weten wanneer dat is, zeker als je vakantieplannen hebt.

Orkaan op komst? Blijf alert

Orkanen kunnen namelijk een behoorlijke ravage aanrichten, ook al zijn veel accommodaties op plekken waar veel orkanen voorkomen hier wel op ingesteld. Orkanen zijn vaak op voorhand te detecteren en hierdoor kunnen tijdig voorzorgsmaatregelen genomen worden. Tegenwoordig lijken de orkanen wat krachtiger te worden en dat kan met de opwarming van het zeewater te maken hebben. Ook neemt de orkaan hierdoor dan meer water op, wat weer zorgt voor meer neerslag. Als je ergens bent en er wordt een orkaan verwacht, houd dan goed de voorspellingen en adviezen in de gaten. Zorg dus dat je een mobiel abonnement hebt zodat je toegang hebt tot het internet en kunt bellen in het buitenland. Ook kun je zo het thuisfront bereiken.

Het Caribisch gebied

Als we het hebben over het Caribisch gebied moeten we ons realiseren dat dit gebied wel uit meer dan 7.000 eilanden bestaat. Geografisch gezien bestrijken ze dus een groot gebied. Daarom is het lastig om aan te geven wanneer exact de kans op orkanen groter is. Als we het ruim nemen, kunnen we zeggen dat dit meestal tussen juni en december is, maar er zijn altijd uitzonderingen. Ook heeft niet ieder eiland evenveel kans op een orkaan. Doordat bijvoorbeeld Aruba en Curaçao dicht bij het vasteland liggen, is de kans op orkanen daar kleiner.

Azië en Australië

In Zuidoost-Azië kun je het beste rekening houden met een orkaanseizoen van mei tot december en in Australië van november tot april. Landen zoals de Filipijnen, Zuid-Korea, Japan, China, Vietnam en India lopen wat meer risico om te maken te krijgen met een orkaan. Voor Australië zijn het voornamelijk de kustgebieden. Kustgebieden zijn sowieso gevoeliger voor vloedgolven en stormvloed als er een extreme wind is. In Afrika is het voornamelijk het zuidoostelijke deel wat orkaangevoelig is, waaronder Madagaskar.

De kracht van een orkaan

Orkanen worden geclassificeerd volgens de schaal van Saffir en Simpson. Meestal begint dit bijzondere weer met een tropische storm en vanaf een windkracht van 119 kilometer per uur heet het een orkaan. Dit begint bij klasse 1 en wanneer de windkracht oploopt tot meer dan 250 kilometer per uur is de orkaan een klasse 5. Klasse 5 kan een enorme en onherstelbare schade veroorzaken aan alles wat op het pad van de orkaan komt. In zo’n geval kunnen we echt wel spreken van een natuurramp. Het is belangrijk dat je alle aanwijzingen opvolgt die door de plaatselijke autoriteiten worden gegeven als er een orkaan verwacht wordt en je toevallig op dat moment in die regio bent.