Home » Rubrieken » Vragen aan het weer

Vragen aan het weer

Vragen aan het weer
Weerman Gerrit Hiemstra is gestopt als presentator bij de NOS en heeft als afscheidscadeau een stormnaam gekregen. Maar waarom krijgen stormen een naam en hoe komt de namenlijst tot stand?
jannes wiersema
Er is een kans dat het in de toekomst droger wordt. In twee van de vier klimaatscenario’s uit 2014 wordt Nederland droger. De andere twee scenario’s geven niet of nauwelijks toename van droogte. Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan om meer inzicht te krijgen in de kans op drogere zomers in de toekomst. Wat zeker is, is dat Zuid-Europa droger wordt en Noord-Europa natter. Nederland zit daar precies tussenin en het kan nog beide kanten op gaan.
Vragen aan het weer
Echter, als men streeft naar meer exacte weergegevens, zou het dan niet logischer en correcter zijn als men de gemiddelde dagtemperatuur neemt op basis van bijv. de 32 KNMI-stations in het land en zo bepaalt of er sprake is van een landelijke hittegolf (of koudegolf) ?
Vragen aan het weer
Vraag: Onlangs las ik ergens een bericht dat door de opwarming er meer ijs is ontstaan op de Zuidpool. Dat klinkt niet logisch. Hoe zit dat precies? - H. de Roest, Houten  
Foto: Pixabay
Dat je in het verkeer niet om het weer heen kan is algemeen bekend. Maar hoe zit dat met de verkeersveiligheid? Wordt het onder bepaalde weersomstandigheden daadwerkelijk onveiliger op de weg?
Zomerjas nederland wanneer
De lente is begonnen, maar het weer is nog steeds wisselvallig. Het ene moment schijnt de zon, en dan valt er ineens weer zware neerslag. Kan je de zomerjas al uit de kast halen, of toch niet?
Hoe kan er in zo'n klein land als Nederland zoveel temperatuurverschil zijn tussen het noorden en het zuiden?
Klopt het dat de luchtdrukextremen in de winter groter zijn dan in het zomerseizoen?Jens de Rijk, Amsterdam
Al jaren brengen we onze vakantie door in het Kleinwalsertal (Voralberg) in Oostenrijk. In dat gebied ontstaan, ook bij mooi weer, vrij snel stapelwolken. Geregeld valt het op dat juist voor de zon zo’n stapelwolksteeds meer uitgroeit en soms uren achtereen het zonlicht onderschept, terwijl de andere stapelwolken wel bewegen en wegtrekken. Is dat verbeelding, of is er een weerkundige reden dat juist voor de

Pagina's

Subscribe to Vragen aan het weer