Home » Artikelen » Gerrit

Gerrit

Vraag
Weerman Gerrit Hiemstra is gestopt als presentator bij de NOS en heeft als afscheidscadeau een stormnaam gekregen. Maar waarom krijgen stormen een naam en hoe komt de namenlijst tot stand?

Antwoord
Met de stormnamen wil het KNMI het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten. Door herkenbaarheid hopen ze zoveel mogelijk mensen te bereiken met hun waarschuwing voordat het weer toeslaat. Het benoemen van stormen door het KNMI kan de communicatie van naderend gevaarlijk weer via de media en andere overheidsinstanties helpen. De voortgang van de storm is daardoor gemakkelijker te volgen via de media, social media en online.

De criteria voor het benoemen van stormen zijn gebaseerd op een combinatie van zowel de impact die het weer kan hebben als de kans dat het weer optreedt. Een storm krijgt een naam bij een code oranje of code rood voor windstoten. In uitzonderlijke gevallen kan een storm ook bij code geel een naam krijgen, bijvoorbeeld wanneer Groot-Brittannië of Ierland een storm een naam geeft die ook in Nederland tot onstuimig weer kan leiden of wanneer er een verwachting is van een mogelijke opschaling naar code oranje op een bepaald moment binnen code geel. Als een storm die hier impact kan gaan geven al een naam heeft gekregen van een andere Europese groep dan neemt het KNMI deze naam over.

In Groot-Brittannië en Ierland kan het publiek suggesties voor namen insturen. Daaruit zijn de populairste geselecteerd. In Nederland heeft het KNMI een lijst opgesteld. Van de namen van de drie landen is een definitieve lijst gemaakt. Dit jaar heeft het KNMI voor het eerst het publiek betrokken bij de namen. Bezoekers aan de open dag van het KNMI in oktober 2022 konden suggesties inzenden, waaruit een aantal namen is geselecteerd.

Vragen aan het weer