Home » Rubrieken » Weer, natuur & klimaat

Weer, natuur & klimaat

Hagelstenen
Hagelstenen, iedere keer is menigeen verbaasd als die kleine harde klompjes ijs uit de lucht vallen. Vaak kort en hevig en soms in seizoenen waarin we helemaal niet dit soort neerslag verwachten. Hoe ontstaan hagelstenen eigenlijk? En hoe groot kunnen ze worden? Iedereen weet namelijk dat grote hagelstenen ook flink wat schade kan veroorzaken.
Foto van Porapak Apichodilok via Pexels
Wat maakt een tropische dag nou officieel 'zomers' of 'tropisch', en niet gewoonweg 'warm'? Wij leggen het voor je uit.
Landschap Frankrijk velden gewassen: 12019, via Pixabay
Frankrijk heeft een nieuw all-time hitterecord. In het plaatsje Gallargues-le-Montueux (departement Gard), nabij Nîmes, werd op 28 juni 45,9 gemeten.
Liggen de wintersportgebieden er straks zo bij? Afbeelding Pixabay
Tijdens het sneeuwcongres dit najaar in Innsbruck ging het natuurlijk over klimaatverandering. Wat betekent die eigenlijk voor de wintersport.
Drôme, Frankrijk. Foto van Léonard Cotte via Unsplash
Lees hier meer over het klimaat van Zuid-Frankrijk. Op vakantie in de zomer in Zuid-Frankrijk? Of liever in de winter? Dit móet je weten.
Geschiedenis van zomertijd
As het aan de meeste Europeanen ligt blijft het voortaan altijd zomertijd. Het weer stoort zich uiteraard niet aan het verzetten van de klok. Wel verschuift de gemiddelde dagelijkse gang van weersverschijnselen. Dus blijft de vraag, is het wel een verstandig idee?
droge zomers in de middeleeuwen
Het zal nog lang duren voor de droogte voorbij is. De neerslagtekorten zijn zo groot geworden dat alleen een langere periode met veel regen dat tekort kan compenseren. Wordt de droogte net zo groot als in het Grote Zonnejaar?
Een ballon wordt opgelaten bij het KNMI in De Bilt (Anefo/Nationaal Archief)
Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut meet en observeert al 120 jaar onafgebroken het weer vanuit haar hoofdstation in De Bilt.
In het oktobernummer van Het Weer Magazine bespreken we de zin en onzin van weerspreuken. Hierbij alvast een voorproefje.WeerspreukenSommige weerspreuken komen vaak uit, andere bijna nooit of alleen bij toeval. Het Weer Magazine houdt de zin en onzin van weerspreuken tegen het licht.Meer over weerspreuken? Je leest het in oktobernummer van Het Weer Magazine.
In het oktobernummer van Het Weer Magazine behandelen we recente voorbeelden van tropische cyclonen. Wij geven je alvast een voorproefje.Orkanen, cyclonen en tyfonenVan tropische cyclonen wordt meestal het bekende oog van de stormvertoond. Na hun vertrek laten tyfonen nog meer voor satellieten zichtbare sporen achter.

Pagina's

Subscribe to Weer, natuur & klimaat