Home » Artikelen » Zo ontstaat de rode lucht bij zonsopkomst en zonsondergang

Zo ontstaat de rode lucht bij zonsopkomst en zonsondergang

Foto via Unsplash

Bij zonsopkomst en -ondergang kleurt de lucht regelmatig roze, oranje of rood. Vraag je je af hoe dit komt en waarom dit bijvoorbeeld niet overdag te zien is? Hier leggen we je uit hoe dat precies zit!

Verschillende kleuren licht

Het licht van de zon is eigenlijk wit, maar die kleur zul je nooit in de lucht zien. Dat heeft te maken met de breking en verstrooiing van het witte licht wanneer het binnendringt in onze atmosfeer. Wit zonlicht wordt door kleine stofdeeltjes, luchtmoleculen, ijskristallen en watermoleculen ontleed in verschillende kleuren.

De verschillende kleuren licht worden in de atmosfeer naar alle kanten verspreidt. In vergelijking met rood licht wordt blauw licht gemakkelijker in onze richting verstrooid. Er komt dus meer blauw licht naar onze ogen dan rood licht. Het rode licht valt meestal in het niet waardoor we een blauwe hemel te zien krijgen.

Langere weg door de atmosfeer

Tijdens zonsopkomst en zonsondergang staat de zon laag aan de hemel. De stralen van de laagstaande zon moeten daardoor een langere weg afleggen door de atmosfeer om bij ons te komen. Deze extra lange weg door de atmosfeer heeft nog meer verspreiding van het blauwe licht als gevolg. Het rode licht verspreidt zich echter nog steeds weinig. Wanneer het licht onze ogen bereikt is er al zoveel blauw licht verstrooid dat het blauw ‘op’ is. Om deze reden zie je dus eerst een goudgele kleur die later naar rood veranderd.

Factoren die van invloed zijn op kleur

De ene keer is de lucht roder dan anders. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid waterdruppeltjes, ijskristallen en stofdeeltjes in de lucht die bepalen hoe sterk het zonlicht verstrooid wordt. Wanneer de lucht droog, kraakhelder en schoon is dan zie je meestal alleen rondom de zon een geel-oranje of oranje-rode gloed. Is er meer vocht in de lucht, dan vindt er meer verstrooiing plaats waardoor de lucht overdag minder blauw is. Rond zonsondergang zie je dan echter wel meer oranje en rode kleuren. Ook luchtvervuiling in de atmosfeer is van invloed en kan de kleuren nog intenser maken.