Home » Nieuws

Nieuws

Schaatsen
Na de laatste windstoten van storm Henk die momenteel het land verlaten, staat Nederland nog enkele dagen een wisselvallig en nat weer te wachten voordat de temperaturen begin volgende week dalen tot onder nul. Meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar legt uit dat ondanks het vertrek van de storm, het weer nog steeds onstabiel is met windkracht 5 of 6 op sommige plaatsen, aanhoudende buien en bovengemiddelde temperaturen.
extreme kou
In het noorden van Europa, met name in Scandinavië en het noordoostelijke deel van het continent, heerst al geruime tijd een ongewoon intense koudegolf. Gedurende de nacht van dinsdag op woensdag werden lokale kouderecords verbroken, waarbij temperaturen onder de -40 graden werden geregistreerd.
lava
Het duurde langer dan verwacht, maar de vulkaan in IJsland die al een tijdje op springen stond, is nu eindelijk uitgebarsten. Vorige maand moesten bewoners van het dorpje Grindavik hun huizen verlaten omdat de vulkaan in de buurt zou uitbarsten, maar die uitbarsting liet langer op zich wachten dan gedacht. 
herfst klimaat nederland
In de nieuwe podcastserie van het KNMI wordt aandacht gegeven aan hoe het Nederlandse weer in de herfst, winter, lente en zomer in de toekomst eruit zal gaan zien. In de afleveringen zijn klimaatwetenschappers, meteorologen en onderzoekers te gast die met elkaar in gesprek gaan over het klimaat en de veranderingen die ons mogelijk te wachten staan: van droogte en hitte, tot zeespiegelstijging en dalende vorst- en ijsdagen. Zal in Nederland ooit de 50 graden worden aangetikt? En hoe groot is de kans dat er ooit nog een Elfstedentocht gereden kan worden?
Regenboogwolk
In de afgelopen dagen heeft een buitengewoon fenomeen de wereld in zijn ban gehouden: de regenboogwolk boven Colombia. Deze unieke atmosferische verschijning heeft bewondering en verwondering opgeroepen bij zowel wetenschappers als het grote publiek. Laten we eens kijken naar hoe deze mysterieuze wolk kon ontstaan.
Storm
Gisteren werd Nederland getroffen door een verwoestende storm die grote schade en hinder veroorzaakte in het hele land. Met windsnelheden die op sommige plaatsen de 100 kilometer per uur overschreden, zorgde de storm voor omgevallen bomen, beschadigde gebouwen en ontregeld verkeer. Zware windstoten De storm begon in de vroege ochtenduren en nam snel in kracht toe. Het KNMI had vooraf gewaarschuwd voor zware windstoten en raadde mensen aan om voorzorgsmaatregelen te nemen. Ondanks deze waarschuwingen waren de gevolgen van de storm aanzienlijk.
Zon
Woensdag 21 juni begint de zomer officieel, en langzamerhand begint het ook steeds duidelijker te worden wat we dit komende siezoen kunnen verwachten. Tot nu toe hebben we voornamelijk kunnen genieten van droog en zonnig weer, vaak vergezeld van een noordelijke tot noordoostelijke wind. Maar vanaf zondag lijken we eindelijk ook wat buienactiviteit te kunnen verwachten in onze omgeving. Wat er daarna gebeurt, is echter interessant. Zullen de hogedrukgebieden terugkeren en zal de zomer voortduren, of wacht ons na de langste dag een verrassing?
Elves
Vorige week verscheen er een grote rode cirkel in de lucht in Italië. Elves, ook wel bekend als "upper-atmospheric lightning", zijn zeldzame weersverschijnselen die zich voordoen in de ionosfeer van de aarde. Het ontstaan van elves is nog niet volledig begrepen, maar het is bekend dat ze ontstaan door elektrische ontladingen in de atmosfeer.
Man in opgedroogde rivier in Noord-Italië
Op dit moment heeft Italië te maken met een ernstige droogte. Het land heeft de afgelopen jaren al te maken gehad met een afname van neerslag en een stijging van de temperaturen, maar de huidige droogte is extremer dan normaal. Het grootste deel van het land heeft in de afgelopen zes maanden minder dan de helft van de gebruikelijke regenval gehad.
Noorderlicht
In de nacht van 28 februari tot 1 maart 2022 was het noorderlicht (ook wel bekend als aurora borealis) te zien in Nederland. Het fenomeen wordt normaal gesproken alleen waargenomen in landen dichter bij de noordpool, zoals Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland. De vraag is dan ook: waarom was het noorderlicht dit keer te zien in Nederland?

Pagina's

Subscribe to Nieuws