Home » Nieuws

Nieuws

rookkringen vulkaan Etna
Vulkaan Etna spuwt sinds afgelopen week zeldzame rookkringen de lucht in. Wat is de wetenschappelijke verklaring voor dit natuurfenomeen? Gecondenseerde gassen Ondanks de naam, bestaan de kringen niet uit rook maar uit gecondenseerde gassen zoals waterdamp. Het gas dat vrij komt uit het magma wordt door de krater of een andere uitgang uitgestoten. Volgens een vulkanoloog kunnen alleen sommige vulkanen op bepaalde tijdstippen de kringen vormen. Tot zeker 2013 hadden wetenschappers geen goede verklaring voor het natuurfenomeen. 
Pollen
Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door allergische reacties op pollen van grassen, bomen en onkruiden. In Nederland zijn veel mensen getroffen door deze allergie, die vooral in het voorjaar en de zomer optreedt. Het weer speelt een belangrijke rol bij het verergeren van hooikoortssymptomen, waarbij bepaalde weersomstandigheden de pollenconcentratie in de lucht verhogen en de symptomen verergeren. Hoe dat precies zit? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.
Schaatsen
Na de laatste windstoten van storm Henk die momenteel het land verlaten, staat Nederland nog enkele dagen een wisselvallig en nat weer te wachten voordat de temperaturen begin volgende week dalen tot onder nul. Meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar legt uit dat ondanks het vertrek van de storm, het weer nog steeds onstabiel is met windkracht 5 of 6 op sommige plaatsen, aanhoudende buien en bovengemiddelde temperaturen.
extreme kou
In het noorden van Europa, met name in Scandinavië en het noordoostelijke deel van het continent, heerst al geruime tijd een ongewoon intense koudegolf. Gedurende de nacht van dinsdag op woensdag werden lokale kouderecords verbroken, waarbij temperaturen onder de -40 graden werden geregistreerd.
lava
Het duurde langer dan verwacht, maar de vulkaan in IJsland die al een tijdje op springen stond, is nu eindelijk uitgebarsten. Vorige maand moesten bewoners van het dorpje Grindavik hun huizen verlaten omdat de vulkaan in de buurt zou uitbarsten, maar die uitbarsting liet langer op zich wachten dan gedacht. 
herfst klimaat nederland
In de nieuwe podcastserie van het KNMI wordt aandacht gegeven aan hoe het Nederlandse weer in de herfst, winter, lente en zomer in de toekomst eruit zal gaan zien. In de afleveringen zijn klimaatwetenschappers, meteorologen en onderzoekers te gast die met elkaar in gesprek gaan over het klimaat en de veranderingen die ons mogelijk te wachten staan: van droogte en hitte, tot zeespiegelstijging en dalende vorst- en ijsdagen. Zal in Nederland ooit de 50 graden worden aangetikt? En hoe groot is de kans dat er ooit nog een Elfstedentocht gereden kan worden?
Regenboogwolk
In de afgelopen dagen heeft een buitengewoon fenomeen de wereld in zijn ban gehouden: de regenboogwolk boven Colombia. Deze unieke atmosferische verschijning heeft bewondering en verwondering opgeroepen bij zowel wetenschappers als het grote publiek. Laten we eens kijken naar hoe deze mysterieuze wolk kon ontstaan.
Storm
Gisteren werd Nederland getroffen door een verwoestende storm die grote schade en hinder veroorzaakte in het hele land. Met windsnelheden die op sommige plaatsen de 100 kilometer per uur overschreden, zorgde de storm voor omgevallen bomen, beschadigde gebouwen en ontregeld verkeer. Zware windstoten De storm begon in de vroege ochtenduren en nam snel in kracht toe. Het KNMI had vooraf gewaarschuwd voor zware windstoten en raadde mensen aan om voorzorgsmaatregelen te nemen. Ondanks deze waarschuwingen waren de gevolgen van de storm aanzienlijk.
Zon
Woensdag 21 juni begint de zomer officieel, en langzamerhand begint het ook steeds duidelijker te worden wat we dit komende siezoen kunnen verwachten. Tot nu toe hebben we voornamelijk kunnen genieten van droog en zonnig weer, vaak vergezeld van een noordelijke tot noordoostelijke wind. Maar vanaf zondag lijken we eindelijk ook wat buienactiviteit te kunnen verwachten in onze omgeving. Wat er daarna gebeurt, is echter interessant. Zullen de hogedrukgebieden terugkeren en zal de zomer voortduren, of wacht ons na de langste dag een verrassing?
Elves
Vorige week verscheen er een grote rode cirkel in de lucht in Italië. Elves, ook wel bekend als "upper-atmospheric lightning", zijn zeldzame weersverschijnselen die zich voordoen in de ionosfeer van de aarde. Het ontstaan van elves is nog niet volledig begrepen, maar het is bekend dat ze ontstaan door elektrische ontladingen in de atmosfeer.

Pagina's

Subscribe to Nieuws