Home » Magazine » Nummer » Het Weer Magazine nummer 2 van 2017

Het Weer Magazine nummer 2 van 2017

Wolken in orde

Wolkentypen worden in de weerkunde aangeduid met Latijnse namen. Maar hoe benoem je iets dat zó veranderlijk is en zó ordeloos lijkt als wolken? We duiken in de geschiedenis van de nefologie, de wolkenkunde.

Groeiende gletsjers

Wereldwijd trekken gletsjers zich terug. Deze negatieve trend is vooral een reactie op de door de mens veroorzaakte opwarming van het klimaat. Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op zo’n trend. Zoals Nieuw-Zeeland, waar de gletsjers juist groeien.

Ruimteweer: Jupitersonde

Aan de ruimtesonde Galileo danken we veel kennis over Jupiter. Het ruimtevaartuig had een kleine sonde aan boord die werd losgekoppeld om de atmosfeer van Jupiter te onderzoeken. Hiervoor had de sonde bijna een uur de tijd voordat hij door de druk werd verpletterd.

Honderd tinten lentegroen

Nu het voorjaar aanbreekt en de temperaturen omhoog gaan, komt de natuur weer tot leven. Een van de mooiste periodes is het prille groen aan bomen en struiken. De komende weken is dit lentegroen weer volop te bewonderen en wie goed kijkt kan meer dan honderd kleurtinten ontdekken.

Geinteresseerd? Neem een abonnement of bestel losse nummers.