Home » Magazine » Nummer » Het Weer Magazine nummer 6 van 2017

Het Weer Magazine nummer 6 van 2017

Late winter?

Wordt het een strenge winter of juist een zachte? De aanloop naar de winter van 2018 vertoont veel overeenkomsten met het jaar 1999. Die winter verliep tot midden februari zacht, hierna kreeg Koning Winter toch voet aan de grond.

Zon verdwijnt in grauwsluier

Wat een zonnige oktoberdag had moeten worden, blijkt een grauwe dinsdag. De rook van enkele grote bosbranden in Portugal en Spanje en saharazand versluieren de zon in West-Europa. Een zeldzaam fenomeen.

Racen op zonnekracht

De World Solar Challenge is een spannende tweejaarlijkse race waarbij teams uit de hele wereld met hun zonneauto om de eerste plaats strijden in de Australische outback. Het Weer Magazine-redacteur Jacob Kuiper reed mee als meteoroloog voor het Solar Team Twente.

IJslands ijs smelt

De gletsjers van IJsland smelten in een verontrustend snel tempo. Samen met een groep glaciologen en vrijwilligers van de IJslandse gletsjervereniging reisde Pieter Bliek afgelopen jaar naar de Mýrdalsjökull om te meten hoe snel deze gletsjer jaarlijks smelt.

De Kerstvloed van 1717

Op 25 december 1717 werd de Waddenkust getroffen door een heftige stormvloed. Grote delen van Friesland en Groningen stroomden onder water en ruim 2200 mensen kwamen om het leven. Welke meteorologische omstandigheden speelden een rol bij deze ramp?

Geïnteresseerd? Neem een abonnement of bestel losse nummers.