Home » Magazine » Nummer » Het Weer Magazine nummer 1 van 2019

Het Weer Magazine nummer 1 van 2019

De eeuw van de warmterecords

2018 was in Nederland gemiddeld een erg warm jaar. Sinds het begin van de historische waarnemingen was het in Nederland slechts één keer gemiddeld warmer dan in 2018.

Sneeuwbom

Deze winter viel er in een deel van de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen een ongekende hoeveelheid sneeuw. Voor wintersporters een walhalla, maar soms was het echt te veel. Wegen werden onbegaanbaar, dorpen onbereikbaar en skigebieden werden afgesloten vanwege extreem lawinegevaar. Een foto-impressie van de gevolgen van deze extreme sneeuwval.

Vorstelijk boeket

Zo vaak zie je ze niet meer. Ze behoren tot de soorten die door de opwarming van het klimaat steeds minder vaak tot bloei komen. In ouderwetse huizen kun je ze nog weleens aantreffen als de temperatuur maar op het juiste peil is: ijsbloemen op het glas.

De sneeuwstorm van 14 februari 1979

De combinatie van sneeuw, ijzel en storm is zeldzaam. Veertig jaar geleden, op 14 februari 1979, is een voorbeeld. In Friesland en Groningen komt het openbare leven tot stilstand door een sneeuwstorm. Een terugblik.

Tips en trucs van een stormchaser

Al sinds 1996 gaat Eric Terpstra met collega meteorologen op jacht naar tornado’s in Amerika. Inmiddels heeft hij honderden supercells en tientallen tornado’s gezien en organiseert hij reizen naar bijzondere natuurverschijnselen zoals tornado’s. Voor Het Weer Magazine legt hij uit wat er allemaal komt kijken bij het stormchasen.

Kerstparelmoerwolken

Parelmoerwolken zijn een zeldzaam fenomeen in Nederland. Voor wolkenliefhebbers Jacob Kuiper en Peter Paul Hattinga Verschure was het dan ook een bijzonder kerstcadeau dat deze bijzondere stratosfeerwolken op kerstochtend 2018 te zien waren. Een verslag uit hun beider woonplaatsen.

Geïnteresseerd? Neem een abonnement of bestel losse nummers.