Home » Magazine » Nummer » Het Weer Magazine nummer 3 van 2019

Het Weer Magazine nummer 3 van 2019

Apocalyptische buien

De onweersbuien van 4 en 5 juni waren sensationeel. Op 5 juni ging het ’s avonds weer los. Vooral in een strook over het oostelijke deel van het Groene Hart via Amsterdam naar het noorden was er enorme windschade. Meteogroup onderzocht de oorzaken van de schade en stuitte op mogelijke sporen van gustnado’s en tornado’s.

Lichtende nachtwolken

Ze waren dit jaar al eerder in juni waargenomen in Nederland: lichtende nachtwolken. De avond van 21 juni was echter de apotheose, in vrijwel heel Nederland waren ze op grote schaal zichtbaar. Ze waren extreem helder en al ruim voor 23.00 uur zichtbaar. Tot diep in de nacht waren ze te zien aan de noordelijke horizon.

Van donderpreek tot bliksemafleider

Donder en bliksem werden eeuwenlang gezien als teken van hogere machten. Met de uitvinding van de bliksemafleider door Benjamin Franklin in 1752 werd het onweer getemd. Historicus Jan Wim Buisman onderzocht welke gevolgen dit had voor het godsbeeld in Europa en de Verenigde Staten.

Gloeien om te bloeien

De extreem hete en droge zomer zorgde vorig jaar voor diverse heidebranden, zoals in het Drentse Doldesummerveld. Hier brandde in een paar uur tijd 100 hectare heide af. Een half jaar later begint de natuur zich langzaamaan te herstellen.

Wolkenherkenning vanuit de satelliet

Met weersatellietbeelden valt een schat aan informatie waar te nemen, niet alleen van het aardoppervlak maar ook van de wolken die er
boven hangen. Wolkenpatronen komen in veel verschillende vormen voor en vertellen ons veel over het ontstaan van wolken. In dit artikel kunt u tips vinden van sites waar boeiende foto’s te bekijken zijn, soms zo mooi, dat ze in een kunsttentoonstelling passen.

De duistere zijde van de maan

De eerste maanlanding, vijftig jaar geleden, kwam tot ons via een korrelig scherm. Dankzij tal van observatiesatellieten zijn nu haarscherpe beelden van het maanoppervlak beschikbaar. Ook van de donkere achterkant van de maan die vanaf de aarde nooit zichtbaar is.