Home » Magazine » Nummer » Het Weer Magazine nummer 1 van 2023

Het Weer Magazine nummer 1 van 2023

Met in dit nummer:

Sneeuwstorm Darcy
In februari 2021 maakte Nederland een spectaculaire winterweek mee met een heuse sneeuwjacht gevolgd door helder vriezend weer waardoor er op natuurijs kon worden geschaatst. In dit artikel blikken we terug en kijken we in hoeverre het winterweer door klimaatverandering gaat veranderen.

Deltanatuur ingesnoerd
Als antwoord op de Watersnoodramp van 1953 werden de Deltawerken gebouwd. De stormvloedkeringen gelden als een van de meest ingenieuze verdedigingssystemen in de wereld en beschermen Zeeland tegen de grillen van de zee. Tot op de dag van vandaag hebben de bouwwerken impact op het ecosysteem, zoals in de Grevelingen.

Windkracht 11
Nog geen halfjaar na de zware storm van 1972 wordt Nederland op 2 april 1973 opnieuw getroffen door een storm met windkracht 11. Met name de kassen in het Westland worden zwaar getroffen. Het zendschip van Radio Veronica belandde op de kust.

Marsduinen
De Marsatmosfeer is honderd keer ijler dan die van de Aarde. Maar komt de lucht in beweging, dan is ze ook daar in staat om zandkorreltjes te verplaatsen en vaak tot de mooiste duinen om te toveren. Een keur aan vormen en variëteiten is de laatste decennia vastgelegd, niet alleen vanuit de ruimte maar ook op de Marsbodem zelf.

Waar blijft de extra energie?
De aarde warmt op. De energie die onze planeet opneemt van de zon, is namelijk groter dan de afkoeling door uitgestraalde warmte. En dit verschil groeit. Dat die extra energie ons klimaat steeds sneller verandert, zien we terug in de metingen.