Home » Nieuws » ‘Strijd om het IJs’ en ‘Rijzend Water’ in Het Scheepvaartmuseum
smeltende ijskap

‘Strijd om het IJs’ en ‘Rijzend Water’ in Het Scheepvaartmuseum

De wereldwijde impact van smeltend ijs en de stijgende zeespiegel staan dit najaar centraal in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De tentoonstellingen ‘Strijd om het IJs' en 'Rijzend Water’ zijn een ware wake-upcall: we hebben te maken met een klimaatcrisis waarvan de gevolgen enkel nog vertraagd kunnen worden.

De impact van de klimaatcrisis op de Arctische regio is enorm. Het smeltende ijs legt noordelijke zeeroutes open, waardoor commerciële en militaire belangen steeds groter worden. De tentoonstelling ‘Strijd om het IJs’ toont het proces van de Nederlandse expansie in het Noordpoolgebied; een proces waarbinnen exploratie, exploitatie, wetenschap en nationalisme een rol speelden en waarbinnen de grenzen van het mogelijke steeds verder opschuiven.

De tentoonstelling ‘Rijzend Water’ van fotojournalist en filmmaker Kadir van Lohuizen belicht de wereldwijde en onomkeerbare gevolgen van de stijgende zeespiegel. Hij reisde onder meer naar Groenland, Bangladesh, Papoea-Nieuw-Guinea, Panama, Kiribati, Fiji, Jakarta, Miami, New York en Nederland om de impact van de waterstijging te onderzoeken en in beeld te brengen. De tentoonstelling toont door middel van foto’s en films de menselijke verhalen achter de ontluisterende statistieken. Het schetst een confronterend beeld van een nabije toekomst.

De tentoonstellingen zijn te zien in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam t/m 10 mei 2020.