Home » Nieuws » 2020 warmste januari wereldwijd
Lucht

2020 warmste januari wereldwijd

LuchtDe januari van 2020 is de warmste januari ooit gemeten op wereldwijd niveau. Op mondiaal niveau kan men spreken van een nieuw record, namelijk: 0,03 graden Celsius warmer ten opzichte van januari 2016 – voorheen bekend als de warmste januari ooit. Vooral Noordoost-Europa en Rusland kampten met uitzonderlijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar.

Nederland
Ook voor Nederlandse begrippen was januari 2020 warmer dan gebruikelijk. Zo werd in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,2°C gemeten, tegen een langdurig gemiddelde van 3,1°C. Daarmee belandde deze maand in de top 5 zachtste januarimaanden in Nederland sinds de eerste metingen in 1901.

Twee extremen
Hoewel bepaalde delen van de wereld te maken hadden met hun warmste januarimaand ooit, was het op andere plekken juist kouder dan normaal, zoals in Alaska en Noord-Canada. Ook Noord-Afrika, Azië, Australië en Zuid-Amerika hadden te maken met een uitzonderlijk koude januarimaand.

Opwarming van de aarde?
Opvallend is dat de warmste januarimaand nauw aansluit op het warmste decennium ooit, 2010-2019. Ook lijkt het zeewater aangetast te zijn door de warme temperaturen. Zo ligt de gemiddelde temperatuur van de lucht vlak boven het zeewater en de oppervlakte van de onderliggende zee dicht bij de piekwaarden van natuurverschijnsel El Niño in december 2015.

Foto: Lukas via Pexels.com