Home » Nieuws » 3 weerfenomenen die deze herfst verrassend maken
Herfst

3 weerfenomenen die deze herfst verrassend maken

Met de warmste september sinds 91 jaar kan de start van de herfst niet anders dan opmerkelijk worden genoemd. De komende dagen komt het weer in allerlei vormen tot uiting. Deze vrijdag en zaterdag zal er bijvoorbeeld koude lucht over Nederland stromen en daarna wordt het vanaf zondag weer warmer. Zeeland moet daarnaast rekening houden met een noordwesterstorm voor het weekend, en er zal ook flink wat regen vallen.

Wat gaat het lagedrukgebied doen?

Boven Ierland vormt zich een lagedrukgebied dat snel over het zuiden van Engeland naar het noorden van Frankrijk trekt en daarna naar de Alpen. Tegelijkertijd vormt zich een tweede lagedrukgebied op zee, ten westen van Noord-Holland. De luchtdruk boven Engeland begint aan de andere kant van de Noordzee juist snel te stijgen. Dat alles vormt samen hét recept voor veel wind.

Of het wel of niet hard gaat stormen in Nederland is afhankelijk van het lagedrukgebied boven de zuidelijke Noordzee en hoe dit zich gaat bewegen. Zeeland is wel kanshebber voor een storm met windkracht 9 of 10.

Vorst aan de grond

Dit weekend kan het in de nacht behoorlijk koud worden met minimumtemperaturen tot 3 graden en lokaal waarschijnlijk vorst aan de grond. Aan zee zullen steeds meer buien gaan vallen en kan het zelfs gaan onweren. Tegen het eind van het weekend kunnen we gelukkig warmere lucht en een zonnetje verwachten. Zondag zullen de temperaturen misschien zelfs boven de 20 graden uitkomen! Na maandag zullen de temperaturen weer wat gaan zakken, zo tussen de 15 en 17 graden. Voor deze tijd van het jaar is dat redelijk normaal.