Home » Nieuws » Antarctische bergen onthuld door scherpste kaart ooit

Antarctische bergen onthuld door scherpste kaart ooit

Dankzij een nieuwe kaart zijn de mysterieuze bergketens onder het mijlendikke ijs op Antarctica scherper in beeld gekomen. De kaart is gemaakt door NASA in samenwerking met het British Antarctic Survey en werd mogelijk gemaakt door decennialange metingen naar de oppervlakte en dikte van het ijs en het onderliggende gebergte.

 Als gevolg van de technische vooruitgang is de kaart, genaamd ‘Bedmap2’, met zijn hogere resolutie veel nauwkeuriger dan de oorspronkelijke Bedmap die meer dan tien jaar geleden in gebruik was. NASA liet met het programma Operation IceBridge vliegtuigen over het gehele continent vliegen. Uitgerust met lasers en ijsdoordringende radars konden onder andere metingen gedaan worden naar de hoogte en oppervlakte van het gebergte. Volgens Charles Webb, onderzoeker bij NASA,  kon aan de hand van deze metingen vervolgens een fraai 3D beeld van de ijskap worden ontwikkeld.

Doordat het gebergte onder de enorme Antarctische ijskap door Bedmap2 nauwkeuriger in kaart is gebracht, kunnen wetenschappers beter vaststellen waar het ijs dat op Antarctica drijft vandaan komt. Aan de hand daarvan kunnen vervolgens betere voorspellingen gedaan worden naar de mogelijke zeespiegelstijging in de toekomst. De zeespiegel stijgt momenteel met een snelheid van 3,2 millimeter per jaar.

Bron: National Geographic