Home » Nieuws » April 2021 gaat de geschiedenisboeken in: historisch koud en volop zon
Sneeuws

April 2021 gaat de geschiedenisboeken in: historisch koud en volop zon

 

Het was een gek begin van de lente dit jaar. Na een aantal warme, zonnige dagen werd Nederland verrast met een flinke portie sneeuw. April 2021 gaat dan ook om meerdere redenen de geschiedenisboeken in.

Stuk kouder dan normaal

Weer.nl laat weten dat het met een gemiddelde temperatuur van 6,7 graden een stuk kouder is dan gebruikelijk. Normaal gesproken is het in april namelijk rond de 10 graden. Alleen in 1917 was het verschil met de normale temperatuur nog groter. Toen werd het in april 3,3 graden kouder dan normaal.

Vorstdagen

Dat lage gemiddelde komt onder meer door het grote aantal vorstdagen. Het Drentse Eelde telde er met achttien dagen de meeste. Ook in De Bilt vroor het acht keer en dat is twee keer zo vaak als gebruikelijk. De laagste temperatuur werd gemeten in Eelde. Op 26 april was het daar namelijk -4,5 graden.

Sneeuw én zon

Afgelopen maand werd ook gekenmerkt door sneeuwbuien. In de eerste helft van April werd op tien dagen ergens in het land sneeuw waargenomen. Sinds 1977 is het niet zo sneeuwrijk geweest rond deze tijd van het jaar. Vanaf halverwege april werd het een stuk zonniger, waardoor het aantal zonuren hoger uitkomt dan gebruikelijk. Landelijk gaat het om 226 uur, tegen 196 uur normaal. In Vlissingen was de meeste zon, met zo’n 255 zonuren.