Belgisch lambiekbier loopt gevaar door klimaatveranderingen
Een van ‘s werelds oudste biersoorten is in gevaar. Milieuwetenschappers en bierbrouwers in België zeggen dat dit een gevolg is van de opwarming van de aarde. Door de lange zomers en hogere temperaturen wordt er getwijfeld over de toekomst van het zure lambiekbier. Deze biersoort wordt al sinds de 18e eeuw gebrouwen in de Pajhottenland-regio, ten zuidwesten van Brussel.
Bezomerd lambiekbier
Maar hoe komt het dat het weer invloed heeft op het bier? Lambiekbier wordt in de open lucht gefermenteerd. Het wordt blootgesteld aan gisten uit de natuur en in de lucht levende bacteriën. De nachttemperatuur moet hiervoor tussen de -8 en 8 graden Celsius zijn.
Nadat het bier is afgekoeld wordt het in houten vaten geschonken, waar het wordt blootgesteld aan microben. Deze bacteriën leven op het hout van het vat. De perfecte temperatuur voor dit proces ligt onder de 25 graden. Als de temperatuur hoger is, bederft het bier sneller door ongewenste bacteriën.
Dit 18e -eeuwse bier wordt gebrouwen tussen oktober en april. Omdat dit bier de hele zomer de tijd heeft om zich klaar te maken voor het brouwseizoen wordt dit bier ook wel bezomerd bier genoemd in het Brusselse dialect.
Hogere temperaturen niet gunstig voor lambiekbier
Door de langere zomers en de hogere temperaturen zijn de dagen waarin deze gunstige omstandigheden voorkomen, gedaald. Klimaatwetenschappers Mark Stone en Asa Stone en de Brusselse brouwerij Cantillon ontdekte dat de brouwperiode sinds 1900 is geslonken met maar liefst 25 dagen.
In 2015 waren de temperaturen zo extreem hoog dat al het lambiekbier moest worden weggegooid. Er wordt gevreesd dat dit soort problemen met de opwarming van de aarde vaker gaan voorkomen en het aantal brouwdagen nog verder zal krimpen.
Productie lambiekbier in gevaar
De Brusselse Bierbrouwerij Cantillon heeft al gewaarschuwd dat de productie van dit zure bier op lange termijn in gevaar komt. De brouwerij produceert nu ongeveer 40.000 flessen per jaar. Het is nog niet duidelijk hoe snel dit zal gaan gebeuren.
Nog geen oplossingen gevonden
De eigenaar van Cantillon, Jean van Roy, had eerst het idee om wort, de suikerrijke, waterige oplossing die een tussenproduct van bier is, kunstmatig te koelen. Helaas veranderde dit de smaak te veel. Een andere oplossing om dit 18e-eeuwse lambiekbier te redden van klimaatverandering, is er nog niet.