Home » Nieuws » Bijzonder: Astrofotograaf maakt spectaculaire timelapse video van volle maan
Volle maan

Bijzonder: Astrofotograaf maakt spectaculaire timelapse video van volle maan

Een volle maan kan er prachtig uitzien, maar wist je dat ie er altijd net even anders uitziet? Astrofotograaf Andrew McCarthy maakte drie jaar lang foto's waaruit een timelapse is ontstaan.

Oscillatie van de maan

De maan ziet eruit alsof hij al een heel jaar in de lucht danst. Geen trucs inbegrepen, gewoon de maan die oscilleert in zijn baan rond de aarde. Op Reddit schreef McCarthy: “De waargenomen oscillatie van de maan wordt ‘vibratie’ genoemd en is het resultaat van de niet al te cirkelvormige baan van de maan. De rotatie is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat de baan van de maan onder een hoek met de ecliptica is gekanteld, evenals de axiale kanteling van de aarde.”

Een ​​jaar lang nam McCarthy elke maand een foto van de volle of bijna volle maan vanuit Arizona toen deze het hoogst aan de hemel stond, in plaats van wanneer deze helemaal vol was, om het schudden van de maan nauwkeurig vast te leggen. Hij werkte er ook aan om de maanschaal in de hele video dezelfde grootte te laten zien.

De video bestaat uit 2 miljoen foto’s van de maan gedurende 26 dagen, om te zien hoe hij danste. De timelapse van de bewegingen van de maan biedt een bijzondere kijk op hoe de maan in de loop van de tijd van maand tot maand verandert in zijn baan. De afstand van de aarde tot de maan is ongeveer 384.400 km. Omdat de baan van de maan geen perfecte cirkel is, zijn er plaatsen in de baan waar hij het dichtst bij de aarde staat en andere waar hij ver weg is.

Bekijk hier de video.