Home » Nieuws » Bijzonder: astronomen vinden sterrenstelsel in zwart gat
Sterrenstelsel

Bijzonder: astronomen vinden sterrenstelsel in zwart gat

Astronomen hebben een bijzonder fenomeen ontdekt: een sterrenstelsel dat om een zwart gat heen draait. European Southern Observatory (ESO) meldt in een persbericht worden vastgehouden in een ‘spinnenweb van gas’. Het zwarte gat in het spinnenweb zou een massa hebben van een miljard zonnen, zegt de ESO.

Het spinnenweb zou meer dan driehonderd keer zo groot zijn als ons eigen Melkwegstelsel en zou ongeveer een miljard jaar na de oerknal zijn ontstaan. Dit is het oudste netwerk van zulke grote hemellichamen ooit gevonden.

Het licht van het stelsel heeft er 900 miljoen jaar over gedaan om bij de Very Large Telescope van ESO te bereiken. Astronomen concluderen hieruit dat het spinnenweb dus vrij vroeg is ontstaan. Het ontstaan van zo’n spinnenweb duurt normaal langer en zeker zo groot te worden als deze. De astronomen vermoeden dat dit gat is ontstaan toen er een ster instortte.

Het is ook nog niet zeker hoe het spinnenweb van gas heeft kunnen ontstaan. De ontdekkers denken dat donkere materie hier een rol bij heeft gespeeld. Deze materie is moeilijk waar te nemen met de huidige technologie, maar ruim een kwart van het heelal bestaat er vermoedelijk uit. Deze materie zou het gasweb hebben kunnen creëren waarin de sterrenstelsels en het zwarte gat zijn ontstaan.