Home » Nieuws » Bijzonder: Recordjaar voor Atlantische stormen
Storm rene paulette

Bijzonder: Recordjaar voor Atlantische stormen

De tropische storm Rene heeft zich in de Atlantische Oceaan gevormd en is de vroegste storm met de letter R ooit. Dit jaar was sowieso een bijzonder jaar met een extreem actief stormseizoen. Rene vormde zich afgelopen maandag en breekt daarmee het vorige record van Rita in 2005, die zich op 18 september vormde.

Extremer weer door opwarming aarde

The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) voorspelde vorige maand al een ‘extreem actief’ stormseizoen in de Verenigde Staten. In een normaal jaar zijn er vaak twee stormen met namen voor augustus. Dit jaar zijn er al negen geweest!

Volgens de NOAA komt dit doordat de wateroppervlaktes in de Atlantische- en Caribische zee warmer zijn dan normaal. Daarnaast blijkt uit steeds meer onderzoek dat de opwarming van de atmosfeer en de oceaan ideale omstandigheden veroorzaakt voor destructievere stormen.

Waarschuwing

Het US National Hurricane Center gaf zelfs een waarschuwing af voor de Kaapverdische eilanden. Daar dreigde de tropische storm Rene namelijk toe te slaan. Op maandagavond was Rene ongeveer 180 kilometer ten oosten van de eilanden waarna de storm zich richting het noordwesten verplaatste. Gelukkig zakte de dreiging gedurende de week.