Home » Nieuws » Bijzonder: Supermaan op Koningsdag
Supermaan Koningsdag

Bijzonder: Supermaan op Koningsdag

Het is weer zover: Koningsdag! Iedere maand is er een volle maan te zien, maar die van vandaag is extra bijzonder. Vanavond is er namelijk een supermaan te zien. De maan staat dan extra dicht op de aarde.

Superkoningsmaan

De laatste keer dat er een supermaan op een koninklijke feestdag viel was in 1909. Als Koningsdag in de toekomst op 27 april blijft, dan is de eerstvolgende ‘superkoningsmaan’ pas in 2127.

Supermaan

Wanneer is een maan een supermaan? Meestal staat de maan zo’n 384.000 kilometer van ons vandaan. Tijdens een supermaan komt ‘ie ongeveer 27.000 kilometer dichterbij. Hierdoor lijkt de maan 7 procent groter en 14 procent helderder.

Zuidoosten

Vanavond is de maan het dichtst bij de aarde rond 21.40 uur. Je kunt dan het beste richting het zuidoosten kijken. Dat kan vanaf de straat, maar na de avondklok is de maan ook gewoon vanuit het raam te zien. Op dat moment staat de maan namellijk nog laag aan de hemel.

Extra bijzonder

Weeronline meldt dat er ook kans is op een maanhalo. Omdat er sluierbewolking over ons land trekt, ontstaat er een kring om de maan.