Bijzondere golf veroorzaakt door bijzonder weer
De stranden van Katwijk en Noordwijk werden op 29 mei 2017 getroffen door een vloedgolf die wat weg had van een tsunami. De oorzaak? Geen aardbeving, maar het weer! De vloedgolf was een zogeheten meteo-tsunami.
Een meteo-tsunami komt volgens Weerplaza meerdere keren per jaar voor in Nederland. Vooral in de zomermaanden. Normaal worden golven veroorzaakt door de wind, maar een meteo-tsunami wordt veroorzaakt door een extreme schommeling in de luchtdruk. Die schommeling in de luchtdruk beïnvloed het water weer. Als de luchtdruk boven het water in hele korte tijd extreem stijgt of daalt rimpelt het water mee, doordat de lucht opeens veel meer druk op het water uitoefent, of juist aan het water trekt.
Vloedgolf door luchtdruk
Zo’n extreme verandering in luchtdruk wordt een neus genoemd en komt soms voor bij sterke onweersbuien. Vlak voor de onweersbui daalt de luchtdruk, om dan ineens snel te stijgen. Die schommeling kan gepaard gaan met valwinden. Die sterke stijging in luchtdruk duwt het water naar beneden en veroorzaakt zo een golf.
Schade door meteo-tusnami’s
Op 29 mei 2017 gebeurde dat in de vroege ochtend aan de kust van Zeeland en Zuid-Holland. De vloedgolf die werd veroorzaakt door het onweerssysteem dat in de vroege ochtend over de kustprovincies trok, richtte lichte schade aan. in 1984 trof een heftigere meteo-tsunami de haven van Lemmer. De golf was zo sterk dat de sluisdeuren in de haven werden open gedrukt door het water. Rijkswaterstaat doet nog altijd onderzoek naar de invloed van meteo-tsunami’s op de haven van Lemmer. Maar niet alleen in Nederland komen meteo-tsunami’s voor. Vooral in bergmeren is een meteo-tsunami geen onbekend verschijnsel. In 1995 zorgden meteo-tsunami’s veroorzaakt door onweer voor problemen in Lake Superior en Lake Michigan.
Op youtube verschenen filmpjes van de meteo-tsunami van 19 mei:
Bronnen: