Home » Nieuws » Bijzondere rode cirkel gespot in Italië: hoe wordt dit weerfenomeen veroorzaakt?
Elves

Bijzondere rode cirkel gespot in Italië: hoe wordt dit weerfenomeen veroorzaakt?

Vorige week verscheen er een grote rode cirkel in de lucht in Italië. Elves, ook wel bekend als "upper-atmospheric lightning", zijn zeldzame weersverschijnselen die zich voordoen in de ionosfeer van de aarde. Het ontstaan van elves is nog niet volledig begrepen, maar het is bekend dat ze ontstaan door elektrische ontladingen in de atmosfeer.

Elektrisch veld

De elektrische ontladingen die leiden tot het ontstaan van elves worden gegenereerd door onweersbuien op aarde. Wanneer een onweersbui zich vormt, veroorzaakt deze elektrische ladingen in de atmosfeer. Dit kan leiden tot een elektrisch veld dat zich uitstrekt tot in de ionosfeer, waar de elves zich vormen. Elves worden geproduceerd door de botsing van elektronen met luchtdeeltjes in de ionosfeer. Deze botsingen zorgen ervoor dat de luchtdeeltjes licht uitzenden, wat resulteert in een roodachtig gloeiend scherm dat zich uitstrekt over honderden kilometers.

Elves in Italië

Vorige week werden elves waargenomen in Italië. Dit was waarschijnlijk te wijten aan de hevige onweersbuien die over het land trokken. De elektrische ladingen die door deze onweersbuien werden gegenereerd, leidden tot de vorming van de elektrische velden die nodig zijn voor het ontstaan van elves.

Hoewel elves een spectaculair natuurverschijnsel zijn om te zien, zijn ze niet zonder risico's. De elektrische ontladingen die leiden tot de vorming van elves kunnen ook leiden tot verstoringen in satellietcommunicatie en andere elektronische systemen. Daarom wordt er nog steeds onderzoek gedaan naar deze fascinerende weersverschijnselen, om beter te begrijpen hoe ze ontstaan en hoe ze ons kunnen beïnvloeden.