Home » Nieuws » Bizar: Spanjaarden skiën door Madrid
Hevige sneeuwval Madrid

Bizar: Spanjaarden skiën door Madrid

Het afgelopen weekend is er in grote delen van Spanje een ongebruikelijke hoeveelheid sneeuw gevallen. Op sommige plekken ligt er zelfs meer dan dertig centimeter. De laatste keer dat er zoveel sneeuw viel is inmiddels vijftig jaar geleden, maar zelfs toen was het niet zo koud als nu. Hoe kan dit?

Skiën door de binnenstad

Ondanks code rood, een aantal dodelijke slachtoffers en chaos op de wegen zijn er ook mensen die genieten van het winterse weer. Het komt namelijk niet vaak voor dat Spanjaarden sneeuwballengevechten kunnen doen of de lange latten kunnen ombinden. In het nieuws en via sociale media worden er talloze beelden gedeeld van mensen die door de binnenstad van Madrid skiën.

Code Rood

De autoriteiten in Madrid hebben voor het eerst code rood geactiveerd sinds het systeem vier decennia geleden werd ingevoerd. Ook werd het leger opgeroepen om mensen te redden die vastzaten in hun huizen of auto’s. Het meteorologisch bureau AEMET waarschuwt dat de situatie nog wel gevaarlijker kan worden.

Hoe kan dit?

De hevige sneeuwval wordt veroorzaakt door de storm Filomena, die vochtige lucht meebrengt van de Atlantische Oceaan. Deze lucht botst vervolgens boven Spanje tegen koude lucht, wat gepaard gaat met rukwinden, regen, sneeuw en een wilde zee. Ook tikte de thermometer de afgelopen dagen de -35,8 graden aan, de laagste gemeten temperatuur ooit in Spanje.