Breekt 2016 opnieuw warmterecords?
Het ziet er naar uit dat 2016 mondiaal warmterecords gaat breken. De eerste zes maanden van dit jaar waren gemiddeld warmer dan ooit. Daarmee ziet het er naar uit dat dit jaar opnieuw warmterecords gaat breken.
Veertien maanden records gebroken
Juni 2016 is de veertiende maand op rij waarin het de warmte recordhoogtes heeft bereikt. Als we het langjarig gemiddelde van de 20e eeuw er op naslaan, zijn de scores nog opzienbarender. De laatste keer dat de gemiddelde maandtemperatuur onder het langjarig gemiddelde dook, was december 1984.
Nieuw hitterecord
Ook zou het record van de hoogste temperatuur ooit gemeten inmiddels verbroken zijn. Op 21 juli zou het kwik op het weerstation in Mitribah in Koeweit gestegen zijn tot 54,0 graden Celsius. De WMO, de Wereld Meteorologische Organisatie van de Verenigde Naties, is nu andere records van de afgelopen eeuw aan het bekijken om te controleren of dit ook echt de hoogste temperatuur ooit gemeten is.
El Niño
De hoge temperaturen van dit jaar zijn deels te wijten aan een sterk El Niño. Het laatste El Niño is inmiddels voorbij, maar de gevolgen zullen zeker tot november van dit jaar merkbaar zijn. Ook de toename van broeikasgassen draagt bij aan de hoge temperaturen.
Bekijk hier het persbericht van het KNMI over de recordwarmte