Home » Nieuws » Broeierig weer? In geval van onweer heb je minder aan apps dan je denkt
Donder

Broeierig weer? In geval van onweer heb je minder aan apps dan je denkt

Veel mensen maken gebruik van weerapps. Hoeveel graden wordt het? Hoeveel wind? Hoeveel regen? Maar als er onweer op komst is, dan heb je eigenlijk heel weinig aan weerapps. Dat stelt amateurweerman Alfred Scholtens. 

Onstuimig broeierig warm weer

Scholtens vertelt in een interview in het Dagblad van het Noorden dat Buienapps in deze situatie van onstuimig broeierig warm weer nauwelijks bruikbaar zijn. ''Op de radar zie je rond Groningen een bui in ontwikkeling. Die zou volgens algoritmes naar het noordwesten moeten wegtrekken. Maar in de praktijk dijt de bui uit richting Assen."

Beperkingen weerapps

Veiligheidsmetereoloog Hissel Hooman van het KNMI is verantwoordelijk voor het afgeven van code geel wanneer dat nodig is. Hij herkent die beperkingen van weerapps als buienradar. Is een app als Buienradar dan echt zo onbetrouwbaar? ''Ja, in zekere zin is dat zo. Buienradar pakt het laatste plaatje dat door de radar is waargenomen en dat gaan ze in de tijd extrapoleren. Ze schuiven het voor zich uit. Maar in de praktijk werkt dat niet altijd zo. Er komen buien bij, er trekken buien weg. Buien kunnen ook zo snel ontstaan, dat het niet wordt meegenomen door de radars die je in buienapps ziet".

Twee soorten onweer

Volgens onweersexpert Michiel Hartmann zijn er twee soorten onweer zijn. De ene soort is onweer waarbij de aarde sterk opwarmt door de zon, waarmee je sterk stijgende warme lucht krijgt. En die stijgende warme lucht: dát geeft onweer, maar waar precies is lastig vooraf te zeggen. Daarnaast is er koufrontonweer: koude lucht die als een wig onder warme lucht waait, waardoor die warme lucht gaat stijgen. "Dat gaat in één lijn over het land heen en dat is juist goed te voorspellen," vertelt Hartmann. Scholtens heeft dus deels gelijk. Apps als Buienradar zijn onbetrouwbaar bij onweer, tenzij er sprake is van koufrontonweer. In dat geval is het juist goed te voorspellen.