Home » Nieuws » Corona verbetert de luchtkwaliteit
Foto van AJ Nakasone via Pexels.com

Corona verbetert de luchtkwaliteit

Hoe vervelend de komst van corona ook is, het heeft toch een lichtpuntje in deze donkere tijd: op veel plekken is de lucht aanzienlijk schoner geworden.

Minder verkeer en bedrijvigheid: China en Italië

Op satellietbeelden is het duidelijk te zien: door minder verkeer op de weg en afname van de bedrijvigheid is sinds eind januari in China de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht afgenomen met 35 procent. Ook Italië heeft er baat bij. "Sinds half februari zien we in Noord-Italië de concentratie van stikstofdioxide per week met 10 procent dalen”, vertelt Richard Engelen van de Europese Copernicus Atmosfeerdienst aan de NOS. “Dat betekent dat de lucht die mensen inademen dus echt schoner is geworden."

Nederland in kaart

In Nederland wordt ook een afname van de luchtvervuiling verwacht. Veel Nederlanders zijn immers vanwege corona gedwongen om thuis te werken en dat brengt ook gevolgen met zich mee. Zo zien we nu al een stuk minder verkeer op de weg, waardoor er minder CO2-uitstoot is. Ook zijn er wat bedrijven, zoals horecaondernemingen, gesloten, waardoor er minder energieverbruik is. De vraag is echter in hoeverre dit iets uit gaat maken voor het totaalplaatje van klimaatverbetering. Thuiswerkers gebruiken immers nu thuis hun elektronische apparatuur en verwarmingen in plaats van op kantoor, dus een deel van de oorzaak verplaatst zich. Bovendien gaat het luchtverkeer nog steeds deels zijn gang. Pas als de zware industrie minder gaat produceren, zal het effect merkbaar zijn op ons klimaat, verwacht Pieter Boot van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Het weer kan flink van invloed zijn op de metingen van luchtvervuiling, vertelt Pieternel Levelt van het KNMI en de TU Delft aan de NOS. Daarom kan pas over een paar weken een totaalplaatje worden geschetst. Voor nu dus nog even geduld.

Lichtpuntje

Niet alleen de luchtkwaliteit verbetert, maar op enkele plekken de kwaliteit van de wateren. Doordat het massale toerisme in Venetië aanzienlijk is afgenomen en er minder boten varen, heeft de natuur eindelijk weer wat ademruimte. Het water in de kanalen lijkt helderder dan ooit en langzaam maar zeker zwemmen er ook weer vissen rond. Lokale Venetianen hebben zelfs filmpjes ervan gemaakt die je hier kunt bekijken.