Home » Nieuws » Dag van de meteorologie
Feest

Dag van de meteorologie

Vandaag vieren we feest, want op 23 maart was het de internationale dag van de meteorologie! Tijd om even stil te staan bij waar we toch zonder meteorologie zouden zijn.

Oorsprong

De dag van de meteorologie kwam voort uit de oprichting van de ‘World Meteorological Organization’ in 1950, uiteraard op 23 maart. Sindsdien herinnert die datum aan de krachten die men heeft moeten bundelen om deze organisatie bestaansrecht te geven. En hoe dat nou mooier te herdenken dan om een podium te bieden voor nieuw onderzoek op het gebied van meteorologie en klimaatverbetering?

‘Elke druppel telt’

Elk jaar wordt op 23 maart een conferentie gegeven. Die conferenties hebben altijd een thema, voor 2020 is dat: Klimaat en water. We staan niet altijd stil bij het belang van water, maar zonder water is er geen leven mogelijk. Tegenwoordig hebben we steeds meer te maken met extremer weer: op de ene plek droogte, op de andere plek overstromingen. Daarbij hebben we niet vanzelfsprekend toegang tot schone opslagreservoirs. Wellicht kan het voorspellend vermogen van meteorologie worden ingezet voor het monitoren van waar er wanneer het beste water kan worden opgeslagen - en hoe? Met onder andere dit tijdloze zwaard van Damocles zijn een hoop onderzoekers al aan de slag gegaan en de resultaten en initiatieven mogen er wezen.

Laat je inspireren

De conferentie zelf is afgelast vanwege corona, maar op de website staan vooralsnog de onderwerpen die aan de kaak zouden worden gesteld. Lees gerust hier de verslagen en initiatieven van de wereldverbeteraars en wie weet raak je erdoor geïnspireerd.