Home » Nieuws » De eikenprocessierupsen zijn er weer!
Eikenprocessierups

De eikenprocessierupsen zijn er weer!

Weten we het nog van vorig jaar? Jawel: de eerste eikenprocessierupsen hebben zich weer ontpopt! Lees hier verder over de bloei van de natuur en de plek die corona hierbij inneemt.

Eerste rupsen ontpopt

De lente is in volle gang en dus zijn de eerste eikenprocessierupsen alweer uit hun eitjes gekropen. Of ze weer zo veel overlast gaan veroorzaken zoals vorig jaar, moet de komende tijd nog blijken, maar het zullen er nogal wat worden vanwege de hoge temperaturen, verwacht bioloog Arnold van Vliet van het Kenniscentrum Eikenprocessierups aan Omroep Gelderland. Daarom is het zaak om nu alvast te beginnen met preventieve bestrijding. Hier worden nematoden voor gebruikt. “Dat zijn klein bodemwormpjes”, vertelt Van Vliet. “Die kan je spuiten in de bomen. Ze hebben een paar uur nodig om in de rupsen te kruipen en dan gaan ze dood." Wachten tot een later moment met het inzetten van de nematoden kan ook, maar dat brengt wel nadelen met zich mee. "Daar dood je ook andere rupsen mee en dat is weer vervelend voor alle natuurlijke vijanden van die rupsen," aldus Van Vliet.

Veroorzaken de rupsen nu al overlast?

De hamvraag is natuurlijk: gaan de rupsen nu al overlast veroorzaken? "Dat komt pas als de eikenprocessierupsen echt brandharen gaan krijgen in de tweede helft van mei”, voorspelt Van Vliet. “Mensen gaan ze voor die tijd ook nog niet zien. Hoeveel overlast ze uiteindelijk gaan veroorzaken is ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Vorig jaar stond er een harde wind bij hoge temperaturen en had je veel emissie van brandharen."

Bekijk in dit filmpje het volledige interview van Omroep Gelderland met bioloog Arnold van Vliet.

Meer last van eikenprocessierupsen in tijde van Corona?

En als je nu meer thuiszit vanwege corona, betekent dat ook minder last van de rupsen? In een interview met de NRC geeft entomoloog Silvia Hellingman haar visie erop: "Juist in woonwijken heb je vaak monotone eikenlanen, en dat zijn plekken waar je problemen krijgt - in een gevarieerd loofbos worden de rupsen veel sneller opgegeten door natuurlijke vijanden, zoals koolmezen. Dus als je vanaf eind mei een blokje om maakt in de buurt of in de tuin werkt, wees dan bedacht op de brandharen. Anderzijds: dat veel evenementen zijn geschrapt, zou wel kunnen schelen.” Ook zit corona de preventieve maatregelen wat in de weg, vertelt Hellingman aan de NRC: "Het enige waar ik zelf hinder van ondervind in Nederland is dat ik niet met een hoogwerker de nesten hoog in de bomen kan bestuderen. In zo’n hoogwerker moet je veiligheidshalve met z’n tweeën staan, maar in zo’n klein bakje kun je onmogelijk 1,5 meter afstand houden.”

Corona en de natuur

Corona heerst dan nog wel, maar de natuur gaat gewoon zijn gangetje. Op 10 april heeft de NRC een leuk overzichtsartikel geplaatst waarin 10 natuurexperts (denk aan Silvia Hellingman, maar ook beroepen als de korstmossenexpert, de vogelgeluidenonderzoeker en de stadsecoloog) hun licht werpen op wat voor invloed corona heeft op de natuur in de lente. Lees hier het volledige artikel.

 

Foto van Sarefo [CC-BY-SA 3.0}, via wikimedia commons.