Home » Nieuws » De invloed van het weer op je energiefactuur
Invloed van het weer op je energierekening

De invloed van het weer op je energiefactuur

Invloed van het weer op je energierekeningDat Nederland een wisselvallig land is, daar bestaat geen twijfel over. Of je de wisselvalligheid leuk vind of niet, aan het weer kunnen we niets veranderen. We nemen het weer zoals het komt en hebben geleerd ons hieraan aan te passen. Weinig zaaks zou je zo denken. Toch heeft het weer invloed op velerlei aspecten in ons leven. Denk maar aan de land- en tuinbouw, aan ons gemoed, aan het verkeer enz. Waar we soms niet bij stil staan, is dat het weer ook invloed heeft op onze energierekening. De weersomstandigheden van het afgelopen jaar, staan recht evenredig met de kosten van je energieverbruik.

De maandelijkse, gemiddelde, energiefactuur

Het spreekt voor zich dat je energieverbruik in de zomermaanden veel lager ligt dan tijdens de winter. Het grote verschil zit hem in de verwarmingskosten. Bij veel mensen gaat eind maart begin april de verwarmingsketel uit. Het zal pas tegen eind september zijn dat bijverwarmen van de woning terug nodig is. De gemiddeld kosten die je tijdens deze maanden bespaart, betaal je extra tijdens de winter. Ook het gebruik van elektrische toestellen verminder drastisch tijdens de zomer. Er wordt minder: T.V. gekeken, gekookt, was gedroogd en verlichting aangedaan. Omdat je maandelijkse energiefactuur een gemiddelde van je jaarrekening is, daalt de maandelijkse afrekening niet.

Bespaar geld door energie-vergelijken

De dagen worden korter en kouder. Mensen zoeken de warmte en gezelligheid op. Verwarming en lichten gaan weer aan en de energiemeter draait door. Tijdens de winter loopt het energieverbruik enorm op. Een strenge of zachte winter kan een heel verschil maken bij de jaarafrekening van je energiekosten. Gelukkig rekent de energiemaatschappij de kosten niet maandelijks door aan de klant. De maanden december, januari en februari zouden op deze manier voor velen een domper op de feestvreugde zijn. Een kleine moeite die je alvast heel wat geld kan sparen is de kosten van je energie te vergelijken. Daarna is het kinderspel om over te stappen naar het goedkoopste  energiebedrijf.

De opwarming van de aarde is geen besparing

De opwarming van de aarde werd in het laatste decennium door vele wetenschappers bevestigd. Twijfelen aan deze tendens geeft de neiging te denken dat er andere belangen meespelen. Je kan er niet omheen, de opwarming van de aarde kan niet gezien worden als een positieve evolutie. Ook al daalt onze energiefactuur door dit wereldwijde probleem, blij kunnen we er niet met zijn. De tientallen euro's die je uitspaart met een opwarming van 2 garden Celsius, weegt niet op tegen de gevolgen van deze opwarming.

Apps houden je energiefactuur in het oog

De wereld van de apps staat niet stil. Ook verschillende apps om je energieverbruik in het oog te houden zijn ondertussen op de markt. In combinatie met een slimme meter kunnen deze apps leiden tot een grotere bewustwording van je energieverbruik. Welke apparaten zijn de grote opslorpers van energie in je huis? Welke dagen verbruik je meer energie? Ook geeft deze technologie perfect weer hoeveel energie je zonnepanelen, zonneboiler of je windmolen oplevert. Het staat alvast als een paal boven water, met bewustwording en een paar kleine aanpassingen aan je energieverbruik, spaar je niet alleen heel wat euro's uit, maar help je ook de opwarming van de aarde een halt toe te roepen.

Afbeelding: Pixabay