Home » Nieuws » De koudste januari

De koudste januari

De eerste maand van 2017 was de koudste januari sinds 2010. Op een aantal plaatsen lag sneeuw. In een strook van Zeeuws-Vlaanderen naar Overijssel viel 5 tot 12 cm sneeuw. Opmerkelijk waren de verschillen tussen het zuiden en noorden: in Maastricht was de maand gemiddeld ruim twee graden kouder dan in Den Helder.

Door de ligging in onze omgeving van een hardnekkig hogedrukgebied kreeg het noorden te maken met aanvoer van zachtere lucht vanaf de Noordzee, terwijl in het zuiden van het land een oostenwind zorgde voor aanvoer van kou. Die weersituatie hield dagen achtereen stand met een aantal zonovergoten dagen maar soms ook hardnekkige mist. In de tweede helft van de maand kwam het op de meeste dagen in de nacht en ochtend op grote schaal tot lichte of matige vorst.

De laagste temperatuur meldde weerstation Twenthe op 23 januari met -10,8 graden. De hoogste temperatuur was +10,8 graden op 11 januari in Woensdrecht. Op enkele dagen bleef het plaatselijk de hele dag vriezen. De Bilt telde twee ijsdagen tegen drie normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010). De zon scheen vaker dan normaal in deze maand. Januari telde landelijk gemiddeld 87 zonuren tegen 69 zonuren als langjarig gemiddelde. Eindhoven was de zonnigste plaats met 103 zonuren.

bron: KNMI