Home » Nieuws » De maan vanavond in bijzondere vorm te zien: de supersneeuwmaan
Sneeuwmaan

De maan vanavond in bijzondere vorm te zien: de supersneeuwmaan

De volle maan heeft vanavond wel een heel bijzondere vorm. Er is namelijk een zogenoemde ‘supersneeuwmaan’ te zien.

Sneeuwmaan

Op afstand  de grootste volle maan

Er wordt gezegd dat het de grootste volle maan van het jaar gaat worden, omdat de maan dan 356.761 kilometer van de aarde staat. Dit is de kortste afstand tussen aarde en maan in 2019. De verste afstand gemeten is 406.697 kilometer. Dit is omdat de maan in een ovale baan rondom de aarde draait.

Een supermaan

De maan wordt een supermaan genoemd omdat de afstand heel erg kort is en het een volle maan is. De maan kwam om iets over 10 uur in de ochtend het dichtst bij de aarde. Rond 17:00 is het precies volle maan. Een uur later is de ‘supersneeuwmaan’ het best zichtbaar. In het zuiden is de maan waarschijnlijk het best te zien, dit komt doordat het in de loop van de dag in het noorden bewolkt wordt.

Indianennaam

De toevoeging van het woord sneeuw komt door de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika. Bepaalde indianenstammen noemden de tweede volle maan van het jaar (in februari) een sneeuwmaan. Dit komt doordat het dan vaak sneeuwt.

Kermis in de ruimte

Het lijkt wel kermis in de ruimte de laatste tijd. Dit komt doordat er vorige maand een ‘superwolfbloedmaan’ was, er nu een ‘supersneeuwmaan’ is en er dit jaar nog veel meer andere manen op de astronomische kalender staan. Voor astronomen is dit alles niets nieuws. “Wetenschappelijk is er natuurlijk niets aan de hand, maar het is wel heel goed dat mensen gewoon ene keer naar boven kijken.” Vertelt planeetonderzoeker Daphne Stam.

Bijzondere manen genoeg

Wie erna vanavond nog geen genoeg gekregen heeft van bijzondere manen heeft 21 maart weer geluk. Er is dan namelijk een supermaan, ook is er op 18 mei nog een blauwe maan te zien. Er zijn dan vier volle manen in één seizoen. De derde is een blauwe maan. Het is meer een kalenderkwestie dan dat er iets bijzonders te zien is.