De steden worden warmer
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft maandagochtend 23 juli het Nationaal Hitteplan per direct geactiveerd. Zulke zonnige dagen hebben een nare bijkomstigheid: zeker in de steden krijgen veel mensen last van slapeloze nachten door de warmte. Daarbij roept Het RIVM op tot extra zorg voor kwetsbare mensen, zoals ouderen en chronisch zieken. En dat wordt waarschijnlijk alleen maar erger, verwachten meteorologen.
In de stad blijft de warmte langer hangen. Het beton en alsfalt houdt de warmte langer vast, terwijl er in de steden minder verkoelende wind is. Daardoor kan het temperatuurverschil tussen een stad als Amsterdam en de omliggende gebieden oplopen tot zo’n vijf graden Celsius. Dat temperatuurverschil wordt het stedelijk hitte-eiland genoemd.
Hitte-eilanden en nachtrust
Die hitte-eilanden hebben ook effect op de nachtrust. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat meer mensen problemen krijgen met slapen door warme nachten. Per honderd personen zou het gaan om tien tot vijftien nachten met minder slaap door de warmte dan nu.
Onderzoek Wageningen Universiteit naar Hitte-eilanden
De Wageningen Universiteit deed onderzoek naar die hitte-eilanden in Amsterdam. Doormiddel van bakfietsen die waren uitgerust met kleine mobiele weerstations, konden de onderzoekers de temperatuurverschillen op lokaal niveau in kaart brengen. Daaruit bleek dat binnen Amsterdam de temperatuurverschillen kunnen oplopen tot vier graden Celsius. Uit dat onderzoek bleek ook dat de verschillen tussen stad en platteland vooral ’s nachts het grootst zijn.
Bron: KNMI