Home » Nieuws » De steden worden warmer

De steden worden warmer

Warmte in de stedenMei 2017 had een zonnig en warm uiteinde. 17 mei 2017 was de warmste 17 mei ooit gemeten. Maar zulke zonnige dagen hebben een nare bijkomstigheid: zeker in de steden hadden veel mensen last van slapeloze nachten door de warmte. En dat wordt waarschijnlijk alleen maar erger, verwachten meteorologen.

In de stad blijft de warmte langer hangen. Het beton en alsfalt houdt de warmte langer vast, terwijl er in de steden minder verkoelende wind is. Daardoor kan het temperatuurverschil tussen een stad als Amsterdam en de omliggende gebieden oplopen tot zo’n vijf graden Celsius. Dat temperatuurverschil wordt het stedelijk hitte-eiland genoemd.

Hitte-eilanden en nachtrust

Die hitte-eilanden hebben ook effect op de nachtrust. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat meer mensen problemen krijgen met slapen door warme nachten. Per honderd personen zou het gaan om tien tot vijftien nachten met minder slaap door de warmte dan nu.

Onderzoek Wageningen Universiteit naar Hitte-eilanden

De Wageningen Universiteit deed onderzoek naar die hitte-eilanden in Amsterdam. Doormiddel van bakfietsen die waren uitgerust met kleine mobiele weerstations, konden de onderzoekers de temperatuurverschillen op lokaal niveau in kaart brengen. Daaruit bleek dat binnen Amsterdam de temperatuurverschillen kunnen oplopen tot vier graden Celsius. Uit dat onderzoek bleek ook dat de verschillen tussen stad en platteland vooral ’s nachts het grootst zijn.

Meer over het onderzoek naar hitte-eilanden van de Wageningen Universiteit is te lezen in het zomernummer van Het Weer Magazine uit 2016. Je kunt dit nummer nabestellen (€5.50) door een mailtje met je adresgegevens te sturen.

Bron: KNMI