De stormnamen van het nieuwe seizoen zijn bekend!
Het is inmiddels september en dat betekent: het nieuwe stormseizoen is begonnen! Sinds vorig jaar krijgen stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood geeft een naam. In sommige gevallen kan een storm zelfs bij code geel een naam krijgen. Het doel hiervan is om het bewustzijn van gevaarlijk weer te vergroten voordat het toeslaat. Het KNMI heeft samen met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) de namenlijst voor 2020-2021 opgesteld.
Nederlandse namen
De eerste naam begint natuurlijk met een ‘A’ en heeft de Engelse naam ‘Aiden’. ‘Christoph’ is de eerste naam die is ingebracht door Nederland, vernoemd naar de oprichter van het KNMI, Christophorus Buys Ballot. Met de namen die kort daarop volgen, Evert en Minne, worden twee Elfstedentochtwinnaars geëerd. De tocht in 1985 én 1986 werd namelijk gewonnen door Evert van Benthem en Minne Hoekstra won de eerste Elfstedentocht in 1909.
Andere Nederlandse namen zijn Klaas (refererend aan Klaas Rienk Postma, die tijdens de Watersnoodramp van 1953 KNMI-meteoroloog was), Fleur en Julia. Naast de inbreng per land zijn gezamenlijk, door de drie landen, de namen Lilah, Naia en Ravi in de lijst opgenomen.
Europese samenwerking
Het KNMI neemt sinds vorig seizoen deel aan een samenwerkingsverband met de Britse Met Office en de Ierse Met Éireann. KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven vertelt dat die samenwerking een goede keuze is geweest. “Stormen beperken zich niet tot nationale grenzen en daarom is het logisch om zulke extreme weersomstandigheden namen te geven."
Waarom stormen een naam krijgen
Uit recent onderzoek van het KNMI blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders (52%) de voorkeur geeft aan naamgeving van de storm, boven het omschrijven van een storm zonder naam (30%). Al is het wel wat vroeg om na één seizoen al conclusies te trekken. Onderzoek in Groot-Brittannië wijst uit dat naamgeving van stormen het bewustzijn van gevaarlijk weer verhoogt, een consistente boodschap aan het publiek geeft en mensen ertoe aanzet actie te ondernemen om schade en letsel te voorkomen. Door stormen te benoemen, kan het KNMI dus de communicatie van naderend gevaarlijk weer via de media en andere overheidsinstanties vergemakkelijken.