Home » Nieuws » Dit wordt het weer deze lente
Lente

Dit wordt het weer deze lente

Nu de winter achter de rug is, kunnen we gaan kijken naar de weersverwachtingen voor de lente. We hebben de afgelopen jaren wel eens te maken gehad met koude lentes, maar ook met zachte lentes. Het is elk jaar weer een verrassing. Benieuwd wat je dit jaar kunt verwachten?

Zachte lente

We zitten inmiddels al in de maand maart, het begin van de lente. De komende maand lijkt nog aardig wisselvallig te worden. De verwachte neerslag en de hoeveelheid zonneschijn is nog niet heel duidelijk, maar het lijkt er in ieder geval op dat het in april en mei droger en warmer wordt. Het wordt waarschijnlijk een zogenoemde zachte lente. Dit is al redelijk zeker, alhoewel je met het weer natuurlijk nooit garanties hebt.
In de jaren van koude lentes was er vaak in de winter ervoor sprake van een SSW, een plotselinge opwarming van de stratosfeer boven de Noordpool en een daaraan gekoppelde instortende poolwervel. Afgelopen winter was zo iets er niet, de poolwervel was juist heel sterk. Daarom lijkt het heel waarschijnlijk dat een zachte lente op de planning staat.

Verloop poolwervel belangrijk

Het verloop van de poolwervel zal wel heel belangrijk zijn om te bepalen of het echt een droge en zonnige lente zal worden of toch wisselvallig. Elk jaar valt de poolwervel namelijk ergens in het voorjaar stil. Pas vanaf dat moment kunnen de hogedrukgebieden weer meer doordringen. Nu worden ze namelijk tegengehouden door de sterke staalstroom en poolwervel.

In alle drie de maanden zouden er opeens warme temperaturen tevoorschijn kunnen komen. Als we naar de verschillende modelberekeningen kijken, zien we dat er in mei de minste overeenstemming is. Het hogedrukgebied kan dan op verschillende plekken terechtkomen. Maar wees gerust, de meeste berekeningen gaan er nog steeds vanuit dat het in mei warm zal worden in Nederland. Concluderend: er is een grote kans op een warmere lente dan normaal.