Home » Nieuws » Dit zijn de nieuwe stormnamen van het komende seizoen
Storm

Dit zijn de nieuwe stormnamen van het komende seizoen

3-9-2021

Afgelopen woensdag heeft het KNMI de lijst met stormnamen voor het komende seizoen bekendgemaakt. Dit keer zitten daar wat oer-Hollandse vrouwennamen bij. De Nederlandse inbreng is in de door het KNMI, het Britse Met Office en het Ierse Met Éireann samengestelde duidelijk zichtbaar met namen als storm Corrie, storm Tineke en storm Kim.

Meer bewustzijn

Ieder jaar stellen drie weerbureaus de lijst met stormnamen samen. Pas wanneer het KNMI code oranje of rood uitgeeft voor windstoten, krijgt een storm een naam. De reden daarvoor? Stormen met een naam zorgen voor meer bewustzijn van het gevaarlijke weer.

Corrie

Dit jaar heeft het KNMI onder andere de naam Corrie ingebracht. De storm is vernoemd naar de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI Corrie van Dijk. Ook is Eunice voorgesteld, naar klimaatwetenschapper Eunice Foote. Zij pionierde in het onderzoek naar het broeikaseffect.

Stormen met een naam

Verder heeft het KNMI de namen Herman en Tineke ingebracht. De eerste storm van het jaar heet Arwen. De laatste storm van het seizoen wordt afgesloten met de naam Willemien. In Nederland is het nog redelijk nieuw dat stormen een naam krijgen. De eerste storm met een naam was Ciara, op 9 februari 2020. Daarna kregen we onder andere te maken met Odette, Bella, Christoph en Darcy.

 

Bron: KNMI